Nakon 31 godinu: Olimpijska zastava ponovo u Sarajevu

04.02.2015. 13:15 / Izvor: Fena

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Ivo Komšić i Nenad Samardžija, organizuju svečanu ceremoniju dočeka zastave Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), koji će u tim gradovima biti održan 2017. godine.

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Ivo Komšić i Nenad Samardžija, organizuju svečanu ceremoniju dočeka zastave Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), koji će u tim gradovima biti održan 2017. godine.

Zastava će građanima BiH biti predstavljena 6. februara, prvo ispred Administrativnog centra Grada Istočno Sarajevo, zatim će proći kroz Pale, do krajnje destinacije u olimpijskoj dvorani ''Juan Antonio Samaranch'' kompleksa Zetra.

Komšić i Samardžija, koji su prije pet dana prisustvovali zatvaranju ovogodišnjeg EYOF-a u Austriji i Lihtenštajnu i donijeli zastavu iz Montafona u BiH, očekuju da će organizatori olimpijade za mlade sportiste ispuniti očekivanja, organizovati takmičenja na najvišem nivou, te predstaviti gradove domaćine i BiH u najboljem svjetlu.

"Zastava se vratila u BiH nakon 31 godinu. Očekujemo lijepe dane kada je u pitanju ovaj projekt u koji su se uključili svi nivoi vlasti. EYOF je odlična prilika da iskoristimo turističke resurse kojima raspolažemo i da pokažemo svijetu naše planine. Želimo da se ljudi na njih vrate i nakon EYOF-a", rekao je Samardžija na konferenciji za medije.

Vlada Republike Srpske uložila je oko 40 miliona KM u obnovu kapaciteta Jahorine, tako da je ta planina trenutno u najboljem stanju. Samardžija je dodao da je jedini problem Jahorine vještačko osnježavanje topovima, ali da će i taj problem do 2017. biti riješen.

Bjelašnica i Igman su u lošijem stanju. Komšić naglašava da je dosta toga potrebno uraditi, ali da je otvoreno i pitanje obnove ledene dvorane u Skenderiji. Vjeruje da će ipak sve biti urađeno na vrijeme uz podršku vlasti i regionalnih olimpijskih komiteta.

"Omladinska olimpijada ima posebnu draž. Na organizatorima je dužnost da promovišu cijelu regiju na vrijednostima mira, prijateljstva i sportskog nadmetanja. Ne postoje planine u Evropi koje se mogu mjeriti s Jahorinom, Bjelašnicom i Igmanom", izjavio je Komšić i dodao da od sutra počinje odbrojavanje do početka EYOF-a 2017.

Kandidacioni budžet EYOF-a 2017. je prošao s pet miliona KM, a Olimpijski komitet BiH je sugerirao da se iz predostrožnosti budžet poveća na pet miliona eura.

Gotovo 50 posto tih sredstava će biti osigurano putem kotizacija učesnika olimpijade, dio sredstava će dati Međunarodni olimpijski komitet, dio sredstava donatori, a ostatak bi trebalo da osiguraju bh. institucije. Navedena sredstva će biti prikupljana do početka EYOF-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza