Napravljena najveća porcija tarhane na prostoru Balkana

Pauza / TURIZAM I GASTRO

Napravljena najveća porcija tarhane na prostoru Balkana

24.10.2019. 13:45 / Izvor: Akta.ba

Jučer je na platou Skenderija organizovano kuhanje 1.500 porcija Vispakove Tarhane u okviru ovogodišnjeg Sarajevskog Festivala Turizma.

To je ujedno i najveća porcija napravljenja na prostoru Balkana, a u pripremi su učestvovali kuhari iz Udruženja kuhara BiH. Posjetioci Festivala uživali su u ovom toplom tradicionalnom jelu, koje predstavlja sinonim i ponos bosanske kuhinje.

Tarhana je staro tradicionalno jelo na kojoj su othranjene mnoge generacije.

Riječ je specijalitetu bosanske kuhinje koji se pravi od domaće tjestenine i koji ima više načina spravljanja ovisno o području u Bosni i Hercegovini, pa tako imamo: Sarajevski, Mostarski, Jajački, Bihaćki ali i mnoge druge recepte za Tarhanu.

Jučer se pripremala jedinstvena receptura Vispakove Tarhane koja je dio trpeze Bosanaca i Hercegovaca već duži niz godina, a u kojoj su uživali brojni građani Sarajeva.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza