Napravljena od starih računara i mobitela: "Planina" koja upozorava na vrlo važnu stvar

15.06.2021. 10:59 / Izvor: Dnevnik.hr
Napravljena od starih računara i mobitela: 'Planina' koja upozorava na vrlo važnu stvar

Riječ je o skulpturi predstavnika ovogodišnjeg G7 sastanka napravljenih od recikliranih električnih uređaja poput računala i mobitela.

Riječ je o skulpturi predstavnika ovogodišnjeg G7 sastanka napravljenih od recikliranih električnih uređaja poput računala i mobitela.

Uoči početka sastanka G7 skupine u Cornwallu, u ovoj jugozapadnoj engleskoj grofoviji pojavilo se neobično umjetničko djelo. Po uzoru na monumentalnu granitnu skulpturu američkih predsjednika Mount Rushmore, umjetnik Joe Rush napravio je Mount Recyclemore.

Riječ je o skulpturi predstavnika ovogodišnjeg G7 sastanka napravljenih od recikliranih električnih uređaja poput računala i mobitela.

Od ostataka Rush je napravio lice britanskog premijera Borisa Johnsona, japanskog premijera Yoshihidea Suge, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, talijanskog premijera Maria Draghija, kanadskog premijera Justina Trudeaua, njemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsjednika Jima Bidena.

Glavni cilj ove umjetničke instalacije jest ukazati na problem gomilanja elektroničkog otpada u svijetu. Prema izvještaju Ujedinjenih Naroda u 2019. godini stvoreno je 53 milijuna tona e-otpada, što je devet milijuna tona više nego pet godina ranije, prenosi BBC.

Ekolozi ukazuju na potrebu da se smanji masovna proizvodnja lako kvarljivih uređaja te se nadaju da će ova skulptura biti dobar podsjetnik na to. Upravo zato postavljena je preko puta hotela u kojem će ovoga vikenda biti održani sastanci G7 skupine.

Foto:Profimedia

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza