Narodno pozorište Mostar otvara sezonu gostovanjem u Jajcu

24.08.2020. 11:40 / Izvor: Akta.ba
Narodno pozorište Mostar otvara sezonu gostovanjem u Jajcu

Narodno pozorište Mostar će otvoriti novu pozorišnu sezonu 2020/2021 gostovanjem na Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu 30. augusta-

Narodno pozorište Mostar će otvoriti novu pozorišnu sezonu 2020/2021 gostovanjem na Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu 30. augusta tekuće godine, sa predstavom "Identitluk" Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

Predstava "Identitluk" suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej "U ime identiteta".

Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog: "čije je bolje?".

Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

Glumačku postavu čine: Mirela Kordić, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

U narednom periodu očekuju nas gostovanja na Festivalu glumca BiH u Konjicu, zatim na Festivalu Marulićevi dani u Splitu, te na Festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

Osim navedenih gostovanja, tu je organizacija i realizacija 17. međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska 2020", kao i redovan repertoar koji se priprema za ljubitelje pozorišne umjetnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza