NASA će krajem maja prvi put od 2011. lansirati astronaute na ISS

19.04.2020. 10:22 / Izvor: seebiz.eu
NASA će krajem maja prvi put od 2011. lansirati astronaute na ISS

NASA i SpaceX su odabrali 27. maj kao datum prvog lansiranja astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) iz SAD-a od 2011.

"NASA će 27. maja ponovo američkim raketama lansirati američke astronaute s američkog tla.", napisao je na Twitteru čelnik svemirske agencije Jim Bridenstine.

Astronaute Roberta Behnkena i Douglasa Hurleya u svemirskoj letjelici Crew Dragon koju je izradio SpaceX će prema ISU-u ponijeti raketa Falcon 9.

Bit će lansirana iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi. Misija bi mogla potrajati do 110 dana.

"Ova misija će utvrditi valjanost transportnog sustava SpaceX-a, uključujući lansirnu rampu, raketu, svemirsku letjelicu i operabilne kapacitete. Ovo će također biti prvi puta da će astronauti NASA-e testirati sustave svemirske letjelice u orbiti," saopćila je NASA.

ISS se nalazi u orbiti na oko 400 kilometara iznad Zemlje i na njemu se uglavnom izmjenjuju američke i ruske posade koje provode znanstvena istraživanja.

Od 2011., ruske kapsule Sojuz su bile jedini način prijevoza astronauta na ISS i natrag na Zemlju, pošto je bila prizemljena flota američkih raketoplana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza