Nastavnica postala milijarderka zahvaljujući deterdžentu za veš

17.12.2020. 09:49 / Izvor: Akta.ba
Nastavnica postala milijarderka zahvaljujući deterdžentu za veš

Njihova kompanija je pravi primjer kako jedan lokalni brend može da pobijedi svjetski poznate brendove na tržištu.

Pan Dong nekada je bila nastavnik hemije u jednoj školi u Kini, a danas, dvije decenije kasnije, ona je jedna od najbogatijih žena u ovoj zemlji.

Ova 55-godišnjakinja je direktor kompanije "Blue Moon" i supruga njenog osnivača. Kompanija koja se bavi proizvodnjom sapuna proteklih je godina prestigla i neke od najpoznatijih brendova u ovoj branši i postala najprodavanija marka u Kini.

Sa akcijama koje su ove godine skočile za 13 odsto na berzi, njeno bogatstvo sada se procjenjuje na 8,6 milijardi dolara, pokazuje Bloombergov indeks milijardera.

Sve je počelo prije deset godina kada su se Pan i njen muž obratili savjetnicima iz fonda za investiranje i rekli da žele da stvore prvi kineski tečni deterdžent. Njihova firma tada je bila finansijski stabilna, ali mala.

Nakon početnog gubitka novca do kog je došlo zbog visokih troškova proizvodnje novog proizvoda, njihova ideja se ipak vremenom isplatila. Dodatan podsticaj dobili su u godini korone, kada su se sva domaćinstva više okrenula čistoći i dezinfekciji i kada je prodaja njihovih proizvoda drastično skočila.

Njihova kompanija je pravi primjer kako jedan lokalni brend može da pobijedi svjetski poznate brendove na tržištu.

Pan, koja je i žitelj Kanade i Kine, diplomirala je na organskoj hemiji i dugo je radila kao nastavnik u školi. Kompaniji se pridružila 1994. godine i tu je iskoristila svoja menadžerska i tehnološka znanja i pomogla kompaniji da uspije.

Tokom pandemije korona virusa udio ove kompanije na tržištu je skočio nevjerovatnih 300 puta, piše Telegraf Biznis. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza