Naučnici proglasili Porsche Taycan najinovativnijim automobilom na svijetu

15.07.2020. 09:03 / Izvor: Akta.ba
Naučnici proglasili Porsche Taycan najinovativnijim automobilom na svijetu

Sa ukupno 27 inovacija, Porsche Taycan je najznačajniji nosilac inovacija na svjetskom tržištu automobila.

Sa ukupno 27 inovacija, Porsche Taycan je najznačajniji nosilac inovacija na svjetskom tržištu automobila. Njih 13, dakle skoro polovina, su noviteti na svjetskom tržištu. Ovo je rezultat izvještaja „AutomotiveINNOVATIONS Report“ Centra za Menadžment Automotiva (Center of Automotive Management-CAM). Naučnici instituta CAM među inovacije električnog Porschea između ostalog ubrajaju 800-V arhitekturu, dvostepeni mjenjač na zadnjoj osovini, visoke performanse rekuperacije do 265 kW, kao i najbolju vrijednost otpora zraka u segmentu (od 0,22).

CAM je nezavisni naučni institut za empirijsko istraživanje automobila i mobilnosti, kao i za strateško savjetovanje na Višoj Ekonomskoj školi (FHDW) u Bergisch Gladbachu. Još od 2005.godine saradnici pod vođstvom prof. dr. Stefan Bratzel provjeravaju inovacije proizvođača automobila širom svijeta i ocjenjuju ih svake godine u saradnji sa kompanijom PricewaterhouseCoopers (PwC).

U 2019/20.godini ocijenjeno je ukupno oko 250 serijskih vozila. Dodjela nagrade će 14.jula 2020.godine u 17:00 sati biti emitovana putem livestreama na https://www.pwc.de7dat.

"Veoma nas raduje što je naše prvo potpuno električno sportsko vozilo na izboru“ Automotive-INNOVATIONS-Award“ osvojilo prvo mjesto. To je sjajna potvrda za inovatorsku snagu naše kompanije, kao i za pionirski duh Porschea“, rekao je Oliver Blume, predsjednik Upravnog odbora Porsche AG. „Skupa sa novim timom kreirali smo novi automobil i sagradili smo potpuno novi pogon, neutralan na CO2. Tehnološki noviteti poput nagrađene 800 V- arhitekture omogućavaju kraće vrijeme punjenja, dok dvostepeni mjenjač na zadnjoj osovini omogućava jedinstven doživljaj vožnje. Narudžbe vozila kao i povratne informacije kupaca su veoma ohrabrujuće“.

Izborom za „najinovativniji model“ samo se nastavlja nizanje uspjeha: Porsche Taycan je do sada osvojio već 40 međunarodnih nagrada, prije svega na najvećim svjetskim tržištima: u Njemačkoj, SAD Velikoj Britaniji i Kini.

Ovo su neke od njih:

  • “World Car of the Year 2020” u kategoriji “World Performance Car” i
  • “World Luxury Car”: žiri World Car of the Year (WCOTY)
  • “Car of the Year”: magazin Top Gear (Velika Britanija)
  • “Game Changer of the Year”: magazin Top Gear (Velika Britanija)
  • “The China Green Car of the Year”: žiri Chinese Car of the Year (CCOTY)
  • „Das deutsche Auto des Jahres“: Jžiri German Car of the Year (GCOTY)

Pored ovih,  Taycanu je od strane časopisa Connect dodijeljena nagrada za inovacije (Njemačka).

Polovinom mjeseca juna, Porsche Taycan je predstavljen i  bosanskohercegovačkoj javnosti

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza