Nauka pokazala: Za bolje pamćenje i razumijevanje pišite rukom

10.03.2021. 11:08 / Izvor: N1
Nauka pokazala: Za bolje pamćenje i razumijevanje pišite rukom

U eri modernih tehnologija mnogi su pisanje zamjenili kucanjem. Međutim, stručnjaci su nakon sprovedenog istraživanja došli do zanimljivih zaključaka i otkrili koji je od ova dva načina bilježenja informacija bolji za mozak.

U eri modernih tehnologija mnogi su pisanje zamjenili kucanjem. Međutim, stručnjaci su nakon sprovedenog istraživanja došli do zanimljivih zaključaka i otkrili koji je od ova dva načina bilježenja informacija bolji za mozak.

Studenti koji su svoje bilješke pisali rukom, bolje su razumjeli smisao lekcije od onih koji su ih kucali na računaru, a pokazalo se i da su otvoreniji za razumijevanje novih ideja.

Istraživači sa Univerziteta Prinseton i Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu sproveli su niz studija kako bi dokazali razlike između studenata koji su kucali svoje bilješke i onih koji su ih pisali rukom.

Studenti koji su učestvovali u istraživanja kucali su bilješke s predavanja na laptopu i pisali rukom na papiru. Nakon 30 minuta morali su da odgovore na pitanja sa predavanja i onda da sve to ponove nedjelju dana kasnije, prenosi Reader’s Digest. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Psychological Science".

Autori studije istakli su da su se prošla istraživanja fokusirala na to koliko računar ometa koncentraciju u radu, dok su u ovom istraživanju računari korišćeni samo za kucanje bilješki, pisanje rukom se pokazalo kao korisnije.

To ne znači da kucanje nema svojih prednosti. Oni koji kucaju imaju veći kapacitet za uzimanje bilješki i mogu da zabilježe više riječi u odnosu na pisanje rukom, pa su ponekad mogli i da prekucaju cijelo predavanje, od riječi do riječi. Ali, to ne znači da su i zapamtili više.

To se pokazalo u testovima koje su učesnici rješavali, pa su tako u testu koji je uslijedio 30 minuta nakon predavanja svi imali podjednake rezultate u pitanjima koja su se ticala osnovnih činjenica s predavanja, ali oni koji su kucali bili su lošiji u nešto apstraktnijim pitanjima.

Zaključak je da vam detaljno pisanje bilješki može pomoći u kratkoročnom prisjećanju činjenica, ali pomjera fokus sa glavnih tačaka lekcije.

Studenti koji su pisali rukom morali su brzo da obrade lekciju i prepišu je na način da poslije da je razumiju što im je dalo prednost u dugoročnom pamćenju novih pojmova.

U testu koji su učesnici istraživanja rješavali nedjelju dana kasnije, rezultati su bili slični kao i nakon prvog testa.

Oni koji su pisali rukom i dalje su razumjeli smisao lekcije, a pokazalo se i da su otvoreniji prema razumijevanju novih ideja što je pokazalo da pisanje rukom zaista može  da poboljša funkcije mozga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza