Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Nećete nas špijunirati: Google odlučio dodatno zaštititi Gmail

21.03.2014. 10:04 / Izvor: 24sata

Google je objavio kako će sada poruke na Gmailu biti sigurnije no ikad, a ne skrivaju se ni od činjenice da pokušavaju blokirati vladu od praćenja email aktivnosti. Gmail će sada stalno koristiti sigurnu HTTPS konekciju, svaki put kada provjeravate ili šaljete poštu, bez obzira na to odakle pristupate servisu, bila to kućna mreža, javni Wi-Fi, mobitel ili računalo.

HTTPS enkripciju podržavali su od samog početka, a 2010. je postala osnovna opcija, no ova promjena dodatna je nadogradnja i zaštita bez obzira na to kako koristite Gmail.

Kao dodatnu zaštitu od špijuniranja, Google je uveo još jednu promjenu, svaka email poruka koju korisnici prime ili pošalju će imati dodatnu enkripciju koja se kreće između internih servera. To će pokolebati strategiju NSA koja se kreće oko toga da presretne email poruke dok se prebacuju sa servera na server.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza