Pauza/ KULTURA I FILM

Neobičan hobi nekadašnje spikerke: Jeste li čuli za teta Ninu i njene priče?

Prije pola godine je otvorila YouTube kanal, a preko kojeg je slušaju mališani širom zemlje.

22.01.2021. 13:04 / Izvor: Akta.ba

"Ljetos spakovah knjige, mikrofon i dosta dobre volje, te se zaputih na ovaj bajkoviti put. Tih dana proslavismo drugi rođendan naše male unučice. Čini mi se da od vremena ništa brže ne protiče, pa su se tako i dani koje je provodila s nama, bližili kraju. Samo što nije došlo vrijeme da se rastanemo i ponovo živimo za dane kada ćemo opet biti zajedno. Trebalo je smisliti nešto što će nas držati na laganoj vatrici do novog susreta. Tada se moj sin dosjeti da bih konačno one svoje još odavno snimljene bajke mogla objaviti, a on bi se pobrinuo da ih mala ljepotica sluša i tako pred spavanje provodi vrijeme sa svojom bakom I tako je sve krenulo. Iz čiste ljubavi...".

Ovako je svoju priču za Akta.ba počela Nina Kolar, donedavno radio i TV spikerica, čiji glas niste mogli ne prepoznati. U svojoj novinarskoj karijeri, uređivala je dječije emisije, vodila jutarnje programe... 

Danas je ponosna baka jedne divne djevojčice, koja živi u dalekom Dubaiju. Stoga je Nina pronašla način da joj uvijek bude blizu, a nije ni slutila da će njen glas uspavljivati djecu širom bivše države. 

Već sam imala dvije priče koje sam par godina prije snimila, ali koje nisu objavljene. S njima sam počela. To su „Palčić“ i „Zlatokosa i tri medvjedića“. Dosnimila sam samo uvode i krajeve, a moji momci su još dodatno pripremili i video animacije i tako smo počeli.  Nismo se nadali da će te dvije priče napraviti takav bum! Sve je, zapravo, bilo vrlo spontano. YouTube je prepun sadržaja za djecu, ali uglavnom sadržaja uz koje djeca mogu đuskati, pjevati i učiti. Malo je kvalitetnog sadržaja koji bi mogao biti od koristi djeci, ali i roditeljima kada djeca trebaju da se umire i krenu na spavanje. Upravo je to jedan od razloga što sam sve ovo i pokrenula. Želja da se mojoj unučici koja je već preumorna od dnevnih aktivnosti ponudi kvalitetan sadržaj u vidu dječje priče, pročitan na vrlo sugestivan i nježan način. Želja da nas dvije na taj način budemo jedna drugoj bliske, iako nas dijele hiljade kilometara. Kasnije, u toku montaže prve priče, shvatili smo da je šteta te iste priče ne ponuditi i ostaloj djeci koja bi ih rado slušala", ispričala nam je Nina. 

YouTube kanal postoji skoro pola godine, a pokazalo se da je ovo bio dobar potez. Mališani, ali i roditelji, su super prihvatili ovu ideju. 

"Roditelji su često preumorni od posla i mnogobrojnih obaveza i naveče ih snaga naprosto izdaje. Jedva čekaju da predahnu i zato mislim da im treba pružiti podršku. I sama sam bila u istoj situaciji, tako da znam vrlo dobro kako se osjećaju.  Često mi stižu poruke zadovoljnih roditelja, vaspitača i učitelja. Posebno im se sviđaju uvodi i krajevi u priče gdje se teta Nina lično obraća mališanima i tako ih uvodi u svijet mašte, ili na kraju kada im poželi laku noć. Na primjer, ako teta Nina kaže: „Jeste li oprali zubiće?“ ili „Jeste li zagrlili najdražu igračku?“, oni provjeravaju da li je sve to urađeno, a ako slučajno nije trče da sve to pozavršavaju, jer osjećaju da trebaju ako žele da poslušaju novu priču", kaže Nina. 

Kolar dodaje da se potvrdilo iz mnogobrojnih svjedočanstava roditelja, i da su priče korisne djeci koja rastu na drugom govornom području. Uz priče za laku noć, savladavaju maternji jezik i lakše ga usvajaju.

Kaže da ih slušaju i djeca sa govorno-jezičkim problemima.

" Posebno specifično je to što mi se javljaju roditelji iz cijele bivše Jugoslavije. Ljudi koji sada žive razasuti na svakom pedlju planete Zemlje. Nikom ne smeta moj naglasak, moja ijekavica i slično, i svi kažu, bez obzira odakle su, da uz teta Ninu njihova djeca lakše savladavaju svoj maternji jezik. Mene to neizmjerno raduje!  Učitelji koriste moje priče u svojim online učionicama. „Ježeva kućica“ ili „Izokrenuta priča“ Branka Ćopića, već se uveliko dijele preko njihovih školskih grupa kada ih obrađuju za lektiru", ističe Nina dodajući da se čita  cijeli serijal priča jednog od omiljenih dječjih pisaca, Ahmeta Hromadžića „Patuljak vam priča“. 

Nina trenutno radi kao freelance voice-over artist. Snima glasove za reklame, kratke filmove, priloge, reportaže i slično. Sve iz vlastitog mini studija, gdje također nastaju i teta Ninine priče.

Inače je i rock pjevačica sa dugogodišnjim iskustvom.

 

B.K.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza