Nissan Juke-R će uskoro žariti stazama

18.11.2011. 13:29 / Izvor: eKapija.ba
Nissan Juke-R će uskoro žariti stazama

Uoči početka službenog testiranja polovinom ovog mjeseca, u javnost su puštene nove fotografije i videosnimke sa zvukom 3.8-litarskog "srca" Nissana Juke-R sa čak 480 KS. Prozvan najbržim crossoverom na svijetu, Juke-R jedinstveni je konceptni automobil koji spaja snagu, brzinu i upravljanje GT-R-a, Nissanove sportske perjanice, s upadljivim i uzbudljivim izgledom crossovera Juke. Slike i kratki filmovi odražavaju izazovan, energičan stil gradskog buntovnog crossovera, čiji nesvakidašnji karakter dodatno naglašava “prijeteća” mat crna boja.

Jedinstvene i impresivne Jukeove linije kriju GT-R-ov 3.8-litarski motor, te njegov pogonski sklop i ovjes, čineći ga crossoverom sa najviše testosterona na svijetu. Sila je to s kojom valja računati, ne samo kad je riječ o performansama, nego i o mišićavom i prijetećem dizajnu.

Veliki, provokativni otvori u prednjem braniku, hlade Juke-R-ov V6 motor s dvostrukim turbopunjačem, a neprimjetni uvučeni kanali na poklopcu motora pomažu pri uvlačenju zraka u kućište motora. GT-R-ove 20-inčne Raysove felge od kovane legure prekrivaju prošireni blatobrani kako bi se stopili s preoblikovanim branikom. Straga se nalazi dinamično podijeljeno krilo, koje supercrossoveru daje potisak, a dvostruke petougaone ispušne cijevi emitiraju poznatu GT-R-ovu riku.

U unutrašnjosti, u sredini izmjenjene kabine, nalazi se Jukeova konzola nadahnuta svijetom motocikala. Kabina je potpuno prilagođena izlasku na stazu. Par trkaćih sjedišta, kompletni trkaći pojasevi i sigurnosni kavez po trkaćim normama. Juke-R iz GT-R posudio je i upravljač, papučice, instrumente i 17,8-cm ekran s upravljanjem na dodir.

Službeno najavljen u oktobru ove godine, Juke-R nije namijenjen proizvodnji, nego je riječ o posebnom, homologiranom konceptnom automobilu. Razvijaju se samo dvije verzije Jukea-R, jedna s upravljačem na lijevoj i druga na desnoj strani. Prije nego što bude pušten na gradske ceste, čekaju ga testiranja koja počinju tokom druge polovine novembra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza