Pauza / KULTURA I FILM

No Borders Orchestra održao nezaboravan koncert u Sarajevu

28.08.2021. 11:25 / Izvor: Akta.ba

Emocionalan, nezaboravan, i nadahnujući – samo su neke od riječi koje su se čule sinoć, 27. augusta, da bi se opisao koncert “No Borders Orchestra” (NBO). Dom Armije je na dva sata ispunio ton klasične i savremene muzike, pun energije, šarma i utisaka koje je ovaj ansambl odlučio pokloniti glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

No Borders Orchestra je simfonijski orkestar koji čine profesionalni muzičari iz svih država bivše Jugoslavije, koji svojim koncertima žele promovisati ideale pomirenja i kreativne saradnje. Prevazići nacionalne razlike radi općeg dobra i ujediniti ljude sa prostora Balkana – to je suštinski duh-pokretač NBO-a.

Sarajevska publika je slušala kompozicije: John Adams: Shaker Loops, Max Richter: Vivaldi recomposed / Solist: Vladimir Kostov, violina, Richard Strauss: Metamorphosen, kao i kompoziciju hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića Rethink!.

No, Orkestar ne staje sa koncertom u Sarajevu. Nakon Rijeke, Zagreba, i našeg glavnog grada, NBO nastavlja ka Novom Sadu, Mariboru i Novoj Gorici u sklopu turneje “No Return to Normality”.

Samim nazivom turneje”, ističe Premil Petrović, dirigent i umjetnički direktor Orkestra, “želimo poručiti kako normalnost koju smo živjeli prije pandemije nije bila normalna i kako ne bismo trebali težiti povratku u takav svijet. Živimo u vremenu ekološke katastrofe, velikih socijalnih razlika, hiperprodukcije i hiperkonzumerizma i potrebna nam je promjena na bolje. Stoga i sve skladbe s našeg repertoara na ovoj turneji tematiziraju transformaciju društva i šaljemo poziv svima da se trebamo mijenjati.“

Podršku NBO turneji su obezbijedili: German Foreign Office, Sigrid Rausing Trust, Američka ambasada u Beogradu, European Fund for the Balkans, Regional Cooperation Council, Rockefeller Brothers Fund, EU Info Center, B&H i Austrijski kulturni forum, Beograd.

PODIJELI:

TAGOVI:

No Borders Orchestra

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza