Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Nobel savjetuje što s grijanjem kada odlazite na zimske praznike?

A što zimi? Je li doista pametno sve isključiti i samo otići ili bi ipak trebali ostaviti upaljeno grijanje?

05.01.2018. 08:53 / Izvor: Akta.ba

Moramo li isključiti  grijanje kada odlazimo na odmor?

Ljetni godišnji odmori potpuno su bezbrižni. Lako se spakirati jer sve što je potrebno uzeti je tek nekoliko kratkih hlača i ručnika.

Zimi je to pakiranje kompliciranije ako se kreće na odmor. I šal i kapa i rukavice i termo potkošulja pa pastile za grlo...da ne pričamo o pakiranju za skijanje. I bez obzira na dosadno pakiranje i dugi popis to su slatke brige ako se kreće na put.

A kada govorimo o tome što sve treba ugasiti…

Ljeti je to puno jednostavnije. Isključite plin, isključite glavnu električnu sklopku i zatvorite vodu.

A što zimi? Je li doista pametno sve isključiti i samo otići ili bi ipak trebali ostaviti upaljeno grijanje? Mislite li da ćete uštedjeti nešto novca ako isključite grijanje?

Što će se dogoditi ako odemo na put i ostavimo upaljeno grijanje?

U zimskim mjesecima nije najpametnije ostaviti dom bez grijanja.

Ako živite u zgradi možete si priuštiti taj luksuz (osim ako ne živite u stanu na vrhu zgrade) jer toplina dolazi od drugih stanova koji okružuju vaš stan pa je teško za očekivati da će temperatura u zatvorenom stanu pasti ispod 12 stupnjeva. No, ako živite u kući ne možete to očekivati.

Nakon zimskog godišnjeg odmora s ugašenim grijanjem u kući pri povratku vas može dočekati sljedeće:

  • smrznute cijevi
  • pljesnivi zidovi

Koja je optimalna temperatura zagrijavanja kuće?

Kada ste kod kuće u zimskim mjesecima najbolje je podesiti termometar na 22 stupnja. Kada je hladno, uvijek je moguće navući dekicu ili dodatnu vestu ili još jedne termo čarape. No ako odlazite na putovanje kako ne bi došlo do leđenja cijevi dovoljna temperatura do 7 °C. Tako nećete potrošiti previše energije, a neće vas ni dočekati ledeni šok kada se vratite kući.

Što ako je moj sustav za grijanje stariji?

Što stariji sustav za grijanje imate, to znači da često više troši i teže zagrijava prostor.  Uz to, znate i da je nesigurniji i da ga baš ne možete ostaviti da radi. Znate, stari električni radijatori nisu baš pouzdani, a ni centralno grijanje na plin koje nije servisirano ne možete baš ostaviti… Jedini način da takav sustav radi kada vas nema je  da nekoga ostavite kod kuće da ga nadzire.

Hoće li dugo trebati da se kuća zagrije?

Kada se vratite kući sa zimskih praznika sigurno ćete htjeti doći u topli dom. Izolacija vašeg doma određuje koliko će biti potrebno kući da se zagrije, te koliko će se  toplina zadržati.Također, ovisi i o sustavu grijanja.

Idealno i pouzdano grijanje: francusko grijanje na struju

Iz Nobel Corporation savjetuju da je najbolje rješenje za pouzdano grijanje preko zime upravo suvremeno električno grijanje.

Atlantic grijanje dolazi s termostatima za programiranje temperature koji su najsigurniji način  za najbolju moguću udobnost. Određeni se modeli čak mogu postaviti tako da se grijanje ponovno uključi dan prije nego što se vratite kući.

Što ako se dom ipak ne zagrije dovoljno?

Možda trebate novu generaciju modela Altis F129.

Ako ste u potrazi za učinkovitim, pametnim i dugotrajnim uređajem za grijanje, konvektor F129 je rješenje za vas.On je jednostavan uređaj koji uz sve to i lijepo izgleda. Konvektor za grijanje ima mogućnost jednostavnog programiranja. To znači da ga možete programirati da se pali ako temperatura u vašem domu dođe ispod 7 °C. Uz to, sigurni ste kada se kuća grije a vas nema jer ovaj model konvektora ima automatsku zaštitu protiv pregrijavanja i nagiba.

Zato, izaberite pametno električno grijanje i opustite se.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza