Nobelova nagrada prvi put u Crnoj Gori

21.08.2018. 09:23 / Izvor: Agencije
Nobelova nagrada prvi put u Crnoj Gori

Više stotina posjetilaca prvi put u Crnoj Gori vidjelo je autentičnu Nobelovu nagradu za književnost.

Više stotina posjetilaca prvi put u Crnoj Gori vidjelo je autentičnu Nobelovu nagradu za književnost, koju je srpski pisac Ivo Andrić dobio 1961. godine, kao i njegov diplomatski kovčeg i uniformu, a sve to u okviru "Dana nobelovca u Herceg Novom" koji su proteklog vikenda počeli u Kući Iva Andrića u Herceg Novom.

RTCG prenosi da je o nobelovcu govorio akademik Slobodan Grubačić, a Andrićeve riječi govorio je glumac Vojin Ćetković.

Navodi se da je konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, otvarajući izložbu, poručio da se obnovom i rekonstrukcijom kuće Ive Andrića u Herceg Novom ispisuje nova stranica u kulturnim dešavanjima tog grada.

"Iako do sada srpska istoriografija nije ostavila mnogo pisanih svjedočanstava o brilijantnoj diplomatskoj karijeri velikog književnika, verujem da će aktivnosti koje će se odvijati u kući Iva Andrića napraviti dodatni korak u pravcu uklanjanja nepoznanica o Andriću kao diplomati", kazao je Dojčinović podsjećajući na Andrićevu diplomatsku karijeru.

Navodi se da se programi u Kući nobelovca Iva Andrića realizuju u partnerskoj saradnji Opštine Herceg Novi, Muzeja grada Beograda, Konzulata Republike Srbije u Herceg Novom, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, Javne ustanove kulture Herceg-fest i Turističke organizacije Herceg Novi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza