Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Nobelovac kojeg je svijet zavolio: Razmišljajte o sreći na pravi način

18.03.2014. 10:15 / Izvor: BIZLife

Da li ste i koliko srećni? Psiholog Daniel Kahneman, kaže da je odgovor na ovo pitanje komplikovaniji nego što mislite. Razmišljanje o sreći vodi u brojne mentalne zamke koje zbunjuju stručnjake koliko i laike. U svom govoru na TED konferenciji Kahleman je pokušao da slušaoce navede da sreću posmatraju iz drugačijeg ugla.

Daniel Kahneman se smatra najuticajnijim psihologom današnjice. Dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju 2002. zahvaljujući radu na integrisanju ekonomskih analiza sa kognitivnom psihologijom prevashodno se baveći donošenjem odluka u uslovima nesigurnosti. Pored toga posvećen je i istraživanju ekonomije sreće.

"Među istraživačima postoji ogromno interesovanje za sreću. Mnogo se podučava o sreći. Svi bi želeli da učine da ljudi budu srećniji. Ali uprkos ovoj poplavi radova, postoji nekoliko mentalnih zamki koje na neki način onemogućavaju ispravno razmišljanje o sreći", u svom TED predavanju kaže Kahneman.

Ono što ljude zbunjuje je to što postoje dva ’ja’. Postoji ’ja’ koji živi u sadašnjosti i poznaje sadašnjost. I tu je "ja koji se sjeća", koji vodi evidenciju, održava priču našeg života.

Pokušavajući ovo da objasni plastično, on daje primjer čoveka koji uživa 20 minuta slušajući muziku i na samom kraju izvođenja začuje užasano škripanje, koje je pokvarilo cio doživljaj slušaoca. „Ali to nije istina“, kaže Kahneman, “ono što je pokvarilo jeste sjećanje na doživljaj. On je to iskusio. 20 minuta je slušao veličanstvenu muziku“.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza