Noćni rad uzrokuje nepovratni gubitak moždanih stanica

21.03.2014. 10:20 / Izvor: 24sata
Noćni rad uzrokuje nepovratni gubitak moždanih stanica

Kronični nedostatak sna uslijed noćnog rada povezuje se s nepovratnim gubitkom neurona zaduženih za budnost, a time i s povećanim rizikom od ozljeda mozga.

Osim što povećava rizik od multiple skleroze, noćni rad opasan je i za mozak, potvrdila je studija američkog Sveučilišta Pennsylvania. Kronična neispavanost može uzrokovati nepovratni gubitak moždanih stanica. To ne može nadoknaditi ni dugi san za vikend, piše Daily Mail.

San pozitivno utječe na neurone koji povećavaju proizvodnju proteina odgovornih za energiju i sprječavanje ozljeda. Ako san izostaje, protein se više ne proizvodi što slabi moždanu aktivnost. Nedostatak sna se stoga povezuje s uništenjem neurona zaduženih za budnost i koncentraciju, ali i s povećanim rizikom od ozljeda mozga. Istraživanja na životinjama potvrdila su nepovratan gubitak 25 posto neurona u moždanom deblu. 

"Iako se dosad podrazumijevalo da se san može nadoknaditi, studija je potvrdila da ni tri dana sna ne mogu mozak vratiti u prijašnje stanje. Pozornost se ne može normalizirati",  istaknula je voditeljica istraživanja dr. Sigrid Veasey. 

Dodala je kako se mitohondriji unutar neurona mogu prilagoditi kratkoročnom gubitku sna, ali ne i dugoročnom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza