Nokia ovog mjeseca predstavlja svoj prvi Android smartphone

11.02.2014. 09:30 / Izvor: eKapija.ba
Nokia ovog mjeseca predstavlja svoj prvi Android smartphone

Nokia će navodno na Svjetskom kogresu mobilne telefonije predstaviti detalje svog "Normandy" telefona, za kojeg se očekuje da će se zvati "Nokia X" kada krene prodaja.

Nokia se priprema predstaviti svoj ​​prvi Android telefon krajem ovog mjeseca. Kako javlja The Wall Street Journal , Nokia će svoj ​​"Normandy" telefon prestaviti na Svjetskom kogresu mobilne telefonije (Mobile World Congress). Pozivajući se na izvore upoznate s planovima Nokie, njen prvi android telefon će koristiti modificiranu verziju Googleovog operativnog sistema. To je sličan pokušaj Amazonovom korištenju androida za svoje Kindle tablete, a od Nokie se očekuje da će integrirati Microsoftove usluge u uređaj sa posebnom trgovinom za aplikacije za neke postojeće android aplikacije.

Nokia je zakazala konferenciju za novinare krajem ovog mjeseca na Kongresu u Barseloni, aludirajući samo "sretnimo se ispod drveta". Finski proizvođač pametnih telefona je također nedavno spominjao nadolazeći Windows Phone, ali Nokia se neće jako usredotočiti na svoje buduće Windows Phone planove na Kongresu. Umjesto toga, Nokia će navodno predstaviti detalje svog „Normandy“ telefona, za kojeg se očekuje da će se zvati „Nokia X“ kada krene prodaja. Uz nedostatak Google Play Store pristupa na Nokia Android telefonima, tvrtka može biti prisiljena da se fokusira na sve aplikacije koje je uspjela uspješno prebaciti na svoju verziju androida.

Raniji izvori su otkrili da će Nokia Android uređaj imati korisnički interfejs sličan Windows telefonima i da će moći podržati android aplikacije kao što su Skype, Twitter, Vine, Facebook i BBM. Također su se pojavile i fotografije skorog „Normandy“ telefona na kojima liči na Nokia Windows telefone. Dok Microsoft nastavlja ciljati na isplativost sa Windows telefonima, Nokia Android telefon će se također usredotočiti na ovo tržište sa karakteristikama kao što su samo 4 GB prostora za pohranu i 512 MB RAM-a. 

Pres konferencija Nokia Svjetskog kongresa mobilne telefonije je planirana za 24. februar 2014.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza