Nova Dječija knjiga Sarajevo: Dnevnik Anne Frank

24.06.2015. 08:55 / Izvor: eKapija.ba
Nova Dječija knjiga Sarajevo: Dnevnik Anne Frank

Autorica je mlada djevojka, koja je za svoj trinaesti rođendan dobila svesku – dnevnik kojem se želi ispovijedati i u njemu pronaći prijatelja, jer su je ratna dešavanja odvojila od pravih prijatelja.

Ova jedinstvena knjiga u stvari je potresno svjedočanstvo o progonu Jevreja tokom Drugog svjetskog rata. Autorica je mlada djevojka, koja je za svoj trinaesti rođendan dobila svesku – dnevnik kojem se želi ispovijedati i u njemu pronaći prijatelja, jer su je ratna dešavanja odvojila od pravih prijatelja.

Ana i njena porodica, zajedno sa još nekoliko poznanika, bili su prisiljeni napustiti svoje domove i dvije godine provesti skrivajući se pred nacistima i živeći u stalnom strahu i izoliranosti. Koliko je ova djevojčica bila jakog duha, najbolje ćemo otkriti iz ovih njenih pisama, koja su ujedno i potresna priča o ratu i posljedicama koje sva ta dešavanja ostavljaju na čovjeka. Sa koliko ozbiljnosti i iskrenosti prilazi tim dešavanjima, za Anu nikada ne bismo, a da to ne znamo, rekli da je trinaestogodišnja djevojčica. Njeno odrastanje i sazrijevanje u tim, za djevojčicu posebno značajnim godinama, bilo je surovo i bolno, ali ga ona nikad nije takvim prikazala. Pronalazila je neki smisao u svim tim teškoćama i na taj način odavala svoj iskren i neiskvaren dječiji duh.

I danas, toliko godina poslije tih ratnih, ali i drugih surovih dešavanja kroz koja prolaze mnoga djeca u svijetu, ovaj dnevnik je trajan dokument kojim se želi ukazati na veličinu ljubavi i prihvatanja drugog i drugačijeg – jer samo na taj način će doći generacije koje će uništiti davno posađeno a nikad uništeno sjeme mržnje.

O piscu:

Anne Frank (pravo ime Annelies Marie Frank; Frankfurt na Majni, 12. 6. 1929. – koncentracijski logor Bergen-Belsen, mart 1945.), bila je Židovka i autorica Dnevnika, u kojem je neposredno i iskreno posvjedočila o drami svakodnevice i odrastanja u izolaciji, strahu i skrivanju. Pisala je i o patnjama Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata. Rođena je u Frankfurtu na Majni 12. juna 1929., a većinu života provela je u Amsterdamu u koji je njena obitelj prebjegla nakon što su Židovi bili nepoželjni u Njemačkoj dolaskom nacista. Njemačko je državljanstvo izgubila 1941. Popularna je postala nakon objavljivanja dnevnika. Dnevnik je temeljen na skrivanju i strahodvladi Njemačke koja je okupirala Nizozemsku u Drugom svjetskom ratu. Živjela je u četveročlanoj obitelji s jednom sestrom (Otto Frank,Edith Frank i Margot Frank).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza