Nova Dječija knjiga Sarajevo: Nevakat - Derviš Sušić

20.01.2015. 15:45 / Izvor: eKapija.ba
Nova Dječija knjiga Sarajevo: Nevakat - Derviš Sušić

Nakon što je mladost proveo po evropskim bojištima i dvorovima, glavni junak Agan Babunić vraća se u Bosnu, s namjerom da svoja iskustva sa Zapada primijeni u svom kraju.

Nakon što je mladost proveo po evropskim bojištima i dvorovima, glavni junak Agan Babunić vraća se u Bosnu, s namjerom da svoja iskustva sa Zapada primijeni u svom kraju. Zatiče nerazvijenu zemlju - iscrpljenu ratovima, s lošom upravom; zaostalost, beznađe, puko preživljavanje njenih stanovnika ... Imanje njegovih roditelja je poput većine drugih u Bosni - zapušteno, obrađuje se na starinski način, koji je odavno prevaziđen u razvijenim dijelovima Evrope.

Da kojim slučajem ne zna da je riječ o romanu objavljenom 1986., čija je radnja smještena u 18. stoljeće, čitalac bi pomislio da pred sobom ima savremeni roman. Pisac Deviš Sušić kao da je bio vidovit: vjerno opisujući stanje kojem je Bosna stotinama godina bila izložena (ratovi, unutarnja previranja i sukobi, koji su joj oduvijek onemogućavali da prati zapadnoevropski svijet u njegovom razvoju), on je opisao i današnje stanje u Bosni: "Sva je Bosna na umoru od boljki iznutra i od posjekotina izvana", veli Sušić.

Kako tada, tako i danas.

O piscu:

Derviš Sušić rođen je 3 juna 1925. godine u Vlasenici, gdje je završio osnovnu školu. U Tuzli završava gimnaziju, a učiteljsku školu u Sarajevu. Godine 1941. primljen je u SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije), a početkom 1942. godine postaje borac I proleterske brigade. Nakon drugog svjetskog rata bio je omladinski rukovodilac, potom učitelj i novinar.

Od 1949. do 1951. urednik je Oslobođenja, a zatim prelazi u Tuzlu gdje radi kao referent za kulturu i narodno prosvjećivanje, potom kao upravnik Gradske biblioteke, nakon čega se vraća u Sarajevo i radi kao savjetnik u CK SKBiH (Centralni komitet Saveza komunista Bosne i Hercegovine).

Sušić je dobitnik brojnih priznanja za svoja djela. Među najpoznatija djela se ubrajaju: Uhode, Pobune, Hodža Strah, Veliki vezir, Nevakat...

Knjigu "Nevakat" Derviša Sušića možete kupiti:

Nova Dječija knjiga d.o.o. Ilidža

Pijačna 94, 71 210 Ilidža – Sarajevo

Tel: +387 33 768 545

e-mail: komercijala@djecija-knjiga.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza