Nova sezona u teatrima: Stari problemi, nove predstave

09.09.2013. 08:54 / Izvor: Oslobođenje
Nova sezona u teatrima: Stari problemi, nove predstave

Jedna od najproduktivnijih sarajevskih pozorišnih kuća, Sarajevski ratni teatar u narednu sezonu ulazi sa pitanjem iznad glave, prouzrokovanim stalnom bojazni oko finansiranja.

Sa dolaskom septembra, ljetna pauza u teatrima prestaje i počinju pripreme za novu sezonu. Jedna od najproduktivnijih sarajevskih pozorišnih kuća, Sarajevski ratni teatar, nakon izuzetno uspješne sezone iza sebe (publiku su oduševili obradom knjige "Tajna džema od malina" Karima Zaimovića, u režiji Selme Spahić), u narednu sezonu ulazi sa pitanjem iznad glave, prouzrokovanim stalnom bojazni oko finansiranja.

Bogat sporedni program

„U uvjetima u kojim se općenito nalazi kultura, pitanje novog produkcijskog projekta isključivo će ovisiti o tome da li ćemo uspjeti doći do dodatnih sredstava iz drugih izvora, s obzirom na to da je iz budžeta nemoguće i pomisliti na to“, pojašnjava Nihad Kreševljaković, direktor SARTR-a. Unatoč vječnim problemima oko novca, on naglašava da je ipak učinjeno puno u protekloj sezoni.

„Smatramo uspjehom da smo nakon ovogodišnja tri projekta započeli još dva čija je izvedba planirana za narednu godinu. Publika je u ljetnom periodu imala čak priliku vidjeti i dio predstave "Bolero", britanskog reditelja Michaela Pinchbecka, a koju realiziramo u suradnji sa Notingham Playhouseom i uz pomoć British Councila“.

Nova sezona će biti otvorena upravo reprizom najuspješnije teatarske predstave u protekloj godini, "Tajna džema od malina", a Kreševljaković najavljuje i kvalitetan repertoar do kraja godine.

„Zahvaljujući dosadašnjem radu i brojnim proizvedenim predstavama, vjerujemo kako ćemo imati veoma dobar repertoarski program. Nastavit ćemo i sa igranjem predstava za djecu i to ne samo na našoj sceni već i u drugim gradovima BiH“, kaže Kreševljaković i dodaje da, osim predstava, SARTR nastavlja i sa bogatim sporednim programima.

„U narednom periodu nastavit ćemo i praksu igranja gostujućih predstava na našoj otvorenoj sceni te program Teatarski opservatorij u kome planiramo predstaviti nekoliko veoma zanimljivih projekata mladih autora. Uz sve ovo planiramo i druge programe poput izložbi, radionica te nastavak programa Sevdah pogon“, kazao je Kreševljaković za Oslobođenje.

Aleš Kurt u NP-u

A u najstarijoj teatarskoj kući u Sarajevu, Narodnom pozorištu, također užurbano pripremaju program za novu sezonu, koja će biti otvorena uspješnicom iz prethodne. Dario Vučić, direktor Narodnog pozorišta, otkriva:

„Narodno pozorište Sarajevo pozorišnu sezonu 2013/2014. otvara 24. septembra predstavom "Mare Nostrum", koreografa Davidea Bombane, gosta iz Italije. Ovom predstavom počinje i Balet Fest koji traje do 28. Septembra“, kaže Vučić. Kuća na obali ove godine odiše festivalskom atmosferom, jer nakon SFF-a i Balet Festa, tu će biti otvorena i jedna od najznačajnijih teatarskih smotri u regiji.

„Odmah nakon završetka Balet Festa, 29. septembra kod nas će biti otvoren i ovogodišnji MESS, koji će trajati do 7. oktobra“, objašnjava Vučić i najavljuje:

„Prva premijera planirana je u oktobru - dramska premijera u režiji Aleša Kurta, a Balet NPS-a sprema premijernu izvedbu "Vragolaste djevojke". Opera će u godini Verdija premijerno izvesti operu "Rigoletto".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza