Nove matične ćelije bolje pospješuju proces zarastanja kostiju

04.10.2013. 13:00 / Izvor: eKapija.ba
Nove matične ćelije bolje pospješuju proces zarastanja kostiju

Istraživači pretpostavljaju da će VSEL matične ćelije omogućiti minimalno invazivan postupak koji bi ubrzao zarastanje kostiju, naročito kod pacijenata u stomatologiji, ali i kod drugih povreda kostiju.

Pripreme su u toku za prvu kliničku studiju na ljudima sa VSEL matičnim ćelijama kod liječenja oštećenja kostiju. Nedavno otkriće VSEL matičnih ćelija izazvalo je oduševljenje u naučnim krugovima, jer one posjeduju nevjerovatnu sposobnost pretvaranja u bilo koji oblik ćelija ili tkiva. Radi sličnosti sa embrionalnim matičnim ćelijama dobile su i svoj naziv.

Istraživači pretpostavljaju da će VSEL matične ćelije, upravo radi svojih svojstava sličnih embrionalnim matičnim ćelijama, omogućiti minimalno invazivan postupak koji bi ubrzao zarastanje kostiju, naročito kod pacijenata u stomatologiji, ali i kod drugih povreda kostiju.

„Čarobna“ svojstva

Glavni istraživači na studiji su profesori jednog stomatoloških fakulteta u Americi, Russel Taichman i Laurie McCaulez, dekan fakulteta, kao i Denis Rodgerson iz kompanije NeoStem.

“Za otprilike godinu dana, istraživači smatraju da će početi sa liječenjem oko 50 pacijenata kojima je nakon stomatološke operacije vađenja zuba neophodan dentalni implantat”, izjavio je profesor Taichman.

Već je poznato da su embrionalne matične ćelije od velikog značaja za normalan razvoj fetusa. Njihov potencijal iskoristivosti je veliki i privlačan mnogim naučnim krugovima, ali upravo radi etičkih i religijskih  implikacija ih je teško iskoristiti.

Otkrićem novih matičnih ćelija nalik embrionalnim (VSEL) u krvi pupčane vrpce su se otvorile mogućnosti da se istraže i primijene sve one karakteristike embrionalnih matičnih ćelija, ali bez etičkih i religijskih smetnji.  Prema tome, VSEL matične ćelije, kao i embrionalne, imaju sposobnost da se pretvore u bilo koju ćeliju u organizmu čovjeka, samim tim i u bilo koje tkivo (koštano, hrskavica, masno). One su vrlo mlade i „naivne“, u smislu imunog sistema, jer pokazuju bolju tkivnu podudarnost (HLA sistem). One posjeduju i smanjeni rizik od virusne kontaminacije, a sam način prikupljanja ovih ćelija je neinvazivan, što je i najbitnije.

Njihov izvanredni potencijal diferencijacije ih izdvaja od ostalih matičnih ćelija upravo radi proširenih mogućnosti upotrebe u ćelijskoj terapiji kao i regenerativnoj medicini. Sada smo u prilici da izliječimo oboljeli organ, naprimjer bubreg, ili da regenerišemo živce kod povrede kičme ili da oporavimo srce nakon što je pretrpjelo infarkt. Mogućnosti za istraživanje su neograničene.

Zlatni standard

Pupčana krv ima veliki značaj za normalan razvoj djeteta, jer se, pored kisika i hrane, tu nalaze i matične ćelije koje cirkulišu krvotokom i obezbjeđuju rast i funkciju organa i organskih sistema bebe u maternici. Matične ćelije pupčane krvi, njihovi različiti tipovi i tačna funkcija, još uvijek su predmet istraživanja brojnih studija. Naučnici tek unazad par godina dolaze do velikih saznanja koja će zasigurno promijeniti liječenje u budućnosti.

Naravno, od vremena otkrića do upotrebe je potrebno više vremena, kako bi naučnici u detalje otkrili složene mehanizme rada matičnih ćelija kao i njihovu međusobnu kooperaciju u različitim procesima diferencijacije i regeneracije ćelija i tkiva.

Dostignuća koja su postignuta u nauci o matičnim ćelijama stalno postavljaju nove standarde u liječenju, a matične ćelije nalik embrionalnim (VSEL), koje su izolovane iz pupčane krvi, upravo radi svojih sposobnosti mogu postati prihvatljivi izvor matičnih ćelija.

Međutim, ne čuvaju sve banke matičnih ćelija VSEL ćelije. Različite metode pohranjivanja su uvjetovale i  tipove matičnih ćelija koje se čuvaju. VSEL matične ćelije iz krvi pupčane vrpce čuvaju jedino banke matičnih ćelija koje pohranjuju cjelokupnu krv. Metoda liječenja cjelokupnom pupčanom krvi je uz to još uvijek zlatni standard u tretiranju leukemije, ali i drugih bolesti.

Jedino čuvanjem cjelokupne krvi, možete biti sigurni da su svi tipovi matičnih ćelija prisutni, tako da ukoliko zatrebaju, izdvajaju se one ćelije koje su potrebne za terapiju.

Umnožavanje matičnih ćelija će promijeniti budućnost terapija. Sva ograničenja koja su postojala zbog relativno malog broja prisutnih matičnih ćelija će biti uklonjena kada ove metode zažive u cijelosti. Ove metode već postoje, tako da je moguće, u laboratorijskim uslovima, sigurno umnožiti dovoljan broj matičnih ćelija za terapiju, ali procedura odobrenja ovih metoda prolazi kroz različite faze, naročito u Americi. Potreban je određeni period kako bi se metoda pokazala sigurnom za masovnu uporabu i kako bi postala standard u laboratorijama koje se bave ćelijskom terapijom širom svijeta.

Jedno je sigurno: ukoliko birate banku matičnih ćelija u kojoj ćete pohraniti pupčanu krv vašeg djeteta, detaljno ispitajte njenu metodu pohranjivanja matičnih ćelija. Prednost treba da date onima koji čuvaju kopletnu krv iz pupkovine.

Bio Save, ovlašteni i ekskluzivni partner prve i vodeće evropske banke matičnih ćelija – Vite 34 za BiH

www.biosave.ba

+ 387 33 200 800

VSEL matične ćelije, upravo radi sličnosti sa embrionalnim matičnim ćelijama, omogućit će minimalno invazivan postupak koji ubrzava zarastanje kostiju u stomatologiji i kod drugih povreda kostiju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza