Novi film Nedžada Begovića – "Film mobitelom"

21.07.2011. 16:08 / Izvor: eKapija.ba
Novi film Nedžada Begovića – 'Film mobitelom'

Nakon filma "Sasvim lično", "Film mobitelom" dolazi kao prirodan nastavak istraživanja limita savremene tehnologije. Kao što i sam naslov kaže, ovaj film je u potpunosti snimljen mobitelom, pri čemu reditelj istražuje karakteristike limta mobilnog telefona, te iz njih crpi kreativna rješenja.

Kamera mobilnog telefona je svima nama na raspolaganju 24 sata dnevno, tako da je Nedžad Begović iskoristio tu prednost mobitela, te je u tri godine prešao 3.000 km i po 24 sata bio u filmu.

"Kao inovator i reditelj odlučio sam iskoristiti provokaciju mobitela kao medija i mogućnost koja me nije ostavljala ravnodušnim. U ovom filmu mobitel nije zamjena za kameru. Zvučna slika je niz dokumentarnih razgovora sa mojim prijateljima, porodicom i saradnicima, a inspiraciju za visual filma našao sam u estetici youtube clipova."

Film mobitelom nastao je u produkciji Foto Arta kao prvi filmski projekt ove produkcijske kuće.

"Producent filma Gordan Memija obezbjedio je uslove za rad na ovom filmu znajući da je ovo eksperiment od kojeg možda neće biti filma, postojala je mogućnost da se cijeli projekt raspadne, ali uz pomoć montažera i kompozitora Adnana Zilića, te mog kreatinog tima, supruge Amine i kćeri Sabrine i Naide, nakon tri godine uspio sam se izboriti sa ovim izazovom i napraviti film."

"Film mobitelom" će doživjeti svoju premijeru u Takmičarskom dokumentarnom programu SFF, 24.07.2011. u sali Cinema City u 15 sati, zajedno sa projekcijom filma Magnet, reditelja Namika Kabila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza