Novi mobiteli i pametni satovi mogu omesti rad pacemakera

27.08.2021. 10:37 / Izvor: Dnevnik.hr
Novi mobiteli i pametni satovi mogu omesti rad pacemakera

Jaka magnetska polja koja mogu izazvati probleme kod srčanih pacijenata s pacemakerima i defibrilatorima.

Nakon pojave znanstvenih istraživanja o tome da pametni mobiteli i pametni satovi ometaju rad usađenih medicinskih uređaja kod pacijenata, znanstvenici povezani s Centrom za uređaje i radiološko zdravlje američke Agencije za hranu i ljekove proveli su svoju studiju koja podupire preporuku te agencije da pacijenti drže elektroničke uređaje široke potrošnje, koji mogu izazvati magnetske smetnje, barem 15 centimetara udaljene od usađenih medicisnkih uređaja, točnije pacemakera i srčanih defibrilatora.

Rezultati provedene studije objavljeni su u znanstvenom časopisu Heart Rhythm kojeg izdaje Elsevier.

Osiguravanje sigurnosti medicinskih uređaja naše zemlje temeljna je misija u zaštiti naših potrošača, posebice kako tehnologija sve više napreduje. U sklopu toga, agencija je pregledala nedavno objavljene članke koji opisuju mogućnost da određeni novi mobiteli, pametni satovi te druga potrošačka elektronika s magnetima koji šire snažno polje, mogu privremeno utjecati na normalan rad elektroničkih medicinskih uređaja, poput pacemakera i ugrađenih defibrilatora. Na osnovu naše provjere, odlučili som provesti vlastito testiranje kako bismo mogli donijeti informirane preporuke za pacijente i potrošače, pojašnjava Seth J. Seidman iz spomenutog Centra za uređaje i radiološko zdravlje.

Pacemakeri i ugrađeni defibrilatori u sebi imaju i "magnetski način rada" koji je dizajniran za korištenje prilikom liječenja u kojem je moguće elektromagnetsko ometanje ili kad je suspenzija uređaja potrebna za provođenje procedure liječenja.

No, taj se način rada može slučajno pokrenuti jakim magnetskim poljima koja nadmašuju 10G, što može promijeniti način rada uređaja i rezultirati ozbiljnim posljedicama po pacijenta.

Magneti koji su dosad predstavljali prijetnju tim medicinskim uređajima obično su bili ugrađeni u stereo zvučnike ili elektromotore u bežičnom alatu.

Međutim, znanstvenici su u svojoj studiji testirali snagu magnetskog polja iPhone 12 i Apple Watch 6 uređaja na različitim udaljenostima od medicinskih elektroničkih uređaja. Otkrili su da oba uređaja, u neposrednoj blizini, imaju statična magnetska polja znatno snažnija od 10G, odnosno dovoljno jaka da kardiološke elektroničke uređaje prebace u magnetski način rada. Istovremeno, na udaljenosti od 15 centimetara i više, navedeni mobitel i pametni sat nisu prebacili način rada tih medicinskih uređaja.

Zbog ovih rezultata poduzimamo korake kako bismo obavijestili pacijente i pružatelje zdravstvenih usluga te osgurali da su svjesni potencijalnih rizika, ali i kako bi mogli poduzeti jednostavne i proaktivne preventivne mjere, poput držanja određenih elektroničkih uređaja na udaljenosti od barem 15 centimetara od medicinskih uređaja ili ne nošenja potrošačke elektronike u džepovima koji se nalaze iznad područja gdje su medicinski elektronički uređaji usađeni u pacijenta, kaže Seidman.

Dodao je da vjeruje kako su rizici za pacijente niski te da američka agencija za hranu i lijeove dosad nije upoznata s takvim slučajevima. No broj uređaja s jakim magnetskim poljima očekuje se da će s vrmenom porasti pa je stoga i provedena studija te donijete nove preporuke za pacijente i zdravstvene djelatnike, ističe na kraju Seidman.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza