Novi sadržaji za posjetioce pećine Orlovača kod Pala

02.05.2020. 10:31 / Izvor: SRNA
Novi sadržaji za posjetioce pećine Orlovača kod Pala

Pećina Orlovača duga je 560 metara, sa svojim stalaktitima, stalagmitima i haktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH.

Posjetioci speleološkog kompleksa pećine Orlovača u Sumbulovcu, kod Pala, moći će koristiti prošireni sadržaj, poput staze zdravlja, čija će dužina biti više od dva kilometra i vodiće do vidikovca, koji će biti na vrhu pećine.

"Tu su i zanimljivi arheološki detalji - sjekira i fragmenti keramike stari od 2.500 do 3.500 godina. Sve je to izloženo u Muzeju pećine Orlovača", kaže stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić.

On ističe da je među novim sadržajima i suvenirnica u kojoj će se prodavati magneti, šolje, flaše i drugi predmeti sa natpisom Orlovača.

"Sanirana su oštećenja u speleološkom kompleksu, a sve što se radi u pećini i oko nje čini se zbog očuvanja mikroklime i zaštite faune, prvenstveno slijepih miševa i ostalih insekata, od kojih su neki endemske vrste", navodi Samardžić.

Samardžić napominje da je kompleks za posjetioce otvoren od 15. aprila do 15. oktobra, ali i da su ove godine posjete odgođene zbog vanrednog stanja izazvanog virusom korona.

Prema njegovim riječima, turističke grupe u ovom speleološkom kompleksu broje do 15 posjetilaca sa jednim vodičem, a obilazak traje od 30 do 45 minuta.

Miroslav Simović, direktor Kulturnog centra Pale, ustanove koja upravlja Spomenikom prirode pećine Orlovača, rekao je da su se trudili da prošire ponudu, a jedna od njih je suvenirnica, koja je bila neophodna.

On je naveo da je u planu mnogo infrastrukturnih projekata, da je prioritet uređenje pristupnog puta koji bi omogućio lakši prilaz turistima, a da su sredstva obezbijeđena u opštinskom budžetu.

Simović naglašava da su na putu pronalaska sredstava za bitnije projekte, te da je pećina Orlovača značajna za Sarajevsko-romanijsku regiju i biće mjesto koje će posjećivati veliki broj ljudi.

Pećina Orlovača duga je 560 metara, sa svojim stalaktitima, stalagmitima i haktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza