Pauza / KULTURA I FILM

Novi strip o Asteriksu se očekuje 21. oktobra

04.01.2021. 10:32 / Izvor: Agencije

Trideset deveti strip-album o Asteriksu treba da izađe 21. oktobra ove godine, rekao je za nedjeljnik “Žurnal di Dimanš” (Journal du Dimanche) scenarista Žan-Iv Feri, koji je sa crtačem Didijeom Konradom jedan od “očeva” neustrašivog Gala.

Radiće se se o albumu putovanja pošto se posljednja avantura dešavala u selu.

Od 2013. godine heroji koje su prije 61 godinu osmislili Rene Gošini i Alber Uderzo (koji su umrli u novembru 1977. odnosno u martu ove godine), alternativno imaju avanture jedne godine u selu i jedne na putu.

Asteriks i Obeliks će krenuti na nepoznatu destinaciju.. ta zemlja ne postoji stvarno danas kao takva, rekao je scenarista Žan-Iv Feri za francuski nedjeljnik.

“Svaki album je mali korak da se donese malo nešto novo. I Obeliks nastavlja svoj spori psihološki razvoj”, dodao je on.

Upitan da li može i dalje da igra na klišee posjećenih zemalja, kao što se obično radi u tom stripu Feri je priznao da je taj zadatak postao komplikovaniji.

“Tokom 1960-ih Alber Uderzo i Rene Gošini su mogli da se smiju strancima, da prave karikature Engleza sa njihovim velikim zubima, Grka sa njihovim grčkim profilom.. Danas treba maltene držati rječnik na svom stolu da znaš o čemu imaš prava da se šališ ili ne”, rekao je on.

“Igra sa klišeima dio je koda Asteriksa. Ali ne smeta mi da se od toga malo udaljim. Imam sreće da me moj lični humor ne nosi ka suviše frontalnim karikaturama. U stripu ‘Ćerka Versenžentoriksa’ ublažio sam kako govore tinejdžeri, na primjer”, nastavio je scenarista.

Strip “Ćerka Versenžentoriksa”, 38. album, koji su napravili Žan-Iv Feri i Didije Konrad bio je daleko najprodavanija knjiga u Francuskoj 2019. godine, kao i drugdje u svijetu.

“Bilo je iskušenje govoriti o koronavirusu koji pogađa cijeli svijet, ali ostavio sam to po strani. Epidemija je tužna tema, puna anksioznosti. Bolje je smijati se drugim stvarima i nadati se da ćemo do izlaska albuma konačno okrenuti stranu tome”, rekao je Feri.

“Ipak možda ćete naći aluziju na napitak koji liči na vakcinu ili neke druge male znakove”, rekao je on.

Upitan da li je mogao da razgovara o tom albumu sa Uderzom prije nego što je on umro, Feri je rekao da je mogao da ga upozna sa novom temom.

“Odobrio je priču i ohrabrivao nas. Suprotno onom što se vjeruje Alber nam nije bio za vratom da sve kontroliše”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza