Novi, zanimljivi naslovi u online knjižari Knjiga.ba

17.10.2017. 09:14 / Izvor: Akta.ba

Za oktobar, "mjesec knjige", u najvećoj BH online knjižari na adresi Knjiga.ba, pripremili su nove, zanimljive naslove.

Za oktobar, "mjesec knjige", u najvećoj BH online knjižari na adresi Knjiga.ba, pripremili su nove, zanimljive naslove. Iz online knjižare Knjiga.ba predstavljaju vam neke od njih ...

Goran Sarić - Rahat u Dokumu (putopisi)

Već odavno dokazani Pjesnik, Sarić je u putopisu odan strasti ličnog utiska, a tek kasnije znanju o prostoru kojim putuje. Ta prevlast pjesnika nad naučnikom omogućuje mu gnoseološki učinak putovanja. To znači da on dok putuje saznaje, i to saznaje na dvostruk način. Na jednoj strani, saznaje o prostoru u samom činu putovanja, a na drugoj o sebi dok putuje. To je najuzbudljivije u Sarićevom putopisu, to kako se putopisac samospoznaje i kako istodobno upisuje sebe, svoju promjenu u realni prostor. Zato su njegovi putopisi dvostruka poezija: poezija o sebi koji se mijenja, i poezija o prostoru koji ga mijenja. (Enver Kazaz)

Bekim Sejranović - Dnevnik jednog nomada

"Tekst ulančan u petnaest poglavlja emocionalni je ringišpil, čitatelju razvlači lice u smajl, steže grlo, muti oko pa opet baca u smijeh i tako ukrug, kako se uostalom namotava i autorov život u tih pet godina koje bilježi, isprva spontano dnevnički, a onda po sjećanju, memoarski. (...) Dnevnik istodobno vibrira vedrinom i tjeskobom, katarzičan je, ponegdje možda skandalizirajući, vrlo informativan, na koncu i poučan, iako mu ništa od navedenog, vjerujem, nije bila namjera. Nemaju te putopisno-čitateljske bilješke baš nikakvih pretenzija osim biti čisti koncentrat života, vjerodostojan otisak bivanja jednog šarmantnog i dobronamjernog enfant terriblea". (Vanja Kulaš)

Mile Lasić - Aporije multikulturalnosti u svijetu i kod nas

Pišući o nadilaženju modela rješavanja konflikata na Balkanu koji su polazili od koncepta nacija-država, Lasić smatra da je to dovelo do smrti multikulturalizma na ovim prostorima i stvaranju paralelnih društava.

Za još više zanimljivih naslova posjetite knjižaru na adresi Knjiga.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti