Novinarka uzgaja krompir koji se može jesti sirov

01.05.2021. 09:29 / Izvor: Nezavisne novine
Novinarka uzgaja krompir koji se može jesti sirov

Njene sadnice stižu u sve dijelove Bosne i Hercegovine od Čitluka, Bileće, Trebinja, do Sarajeva, Bihaća, Cazina Tuzle, Lukavca.

Umjesto da piše vijesti, reportaže ili tople ljudske priče. novinarka Jadranka Subotić u Osretku kod Stanara uzgaja četiri vrste krompira batat, kao i sadnice ove poljoprivredne kulture, koja potiče iz Sjeverne Amerike.

"Ja sam živjela u Doboju i sticajem okolnosti upoznala sam svog supruga, koji živi u Osretku i ima jedno vrlo lijepo porodično imanje. Kada smo se oženili meni je bilo normalmno ako imam 20 dunuma zemlje da imam i baštu. Pored svega onog klasičnog, što mi u našim uslovima uzgajamo ja sam željela uzgojiti i nešto organsko, nešto svoje, nešto možda drugačije", priča Jadranka.

Ljubičasti batat joj je omiljeni, a uzgaja još i žuti, bijeli i narandžasti.

Na batat kaže Jadranka, ne nasrće zlatica koja ostale vrste krompira često opustoši.

Ovaj krompir može se jesti i sirov uvjerava Subotić, koja ga koristi na više načina.

"Ja sam pravila sve, sokove, kolače, čorbe, kiselim ga, jedino nisam probala da pravim pivo i rakiju. Može se koristiti i u kozmetičke svrhe, za njegu lica, kose, i recimo za nas žene koje živimo na selu, kada nam ispucaju pete od zemlje može se koristiti za njegu ispucalih peta",  kaže Jadranka.

Ona je trenutno okupirana pripremom sadnica koje ponosno pokazuje te objašnjava postupak njihovog uzgoja.

"Počnete negdje krajem januara da proizvodite sadnice, a rasađuje se poslije Đurđevdana, oko 15. maja, kada prođu svi oni mrazevi. Uzgaja se kao i svaki krompir, rasadite sadnicu od sadnice 30 cm, metar ili 80 cm red od reda. Nakon 90 dana možete jesti prvi krompir, a od 120 do 150 dana od dana rasađivanja imate krompir koji je spreman za skladištenje", pojasnila je Jadranka.

Njene sadnice stižu u sve dijelove Bosne i Hercegovine od Čitluka, Bileće, Trebinja, do Sarajeva, Bihaća, Cazina Tuzle, Lukavca. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza