Pauza / KULTURA I FILM

Novo iz BTC Šahinpašić: Ponoćni voz za Lisabon

21.05.2014. 13:31 / Izvor: eKapija.ba

Raimund Gregorius, ugledni gimnazijski profesor u Bernu, živi rutinirao i pomalo dosadno, do trenutka kada na putu do posla sreće tajanstvenu mladu ženu koja se sprema da skoči sa mosta. Samo jedna njena riječ dovoljna je da mu promijeni život iz temelja.

Portuges, naizgled sasvim obična riječ, u njemu izaziva nevjerovatnu znatiželju, zbog koje odlazi u knjižaru po audio kurs portugalskog jezika. Prodavac mu usput "utrpa" i knjigu nepoznatog pjesnika Amadeua de Prada, koja dodatno uzburka Gregoriusove misli.

Opsjednut knjigom i idejom da shvati život ovog fiktivnog doktora i esejiste, koji piše o ljubavi, prijateljstvu, samoći i smrtnosti, on naprasno odlučuje napustiti svoj stari, uhodani način života, i sjeda na voz za Lisabon.

U ovom prekrasnom gradu Gregorius pokušava shvatiti život Amadeua de Prada. Istraživanje njegovog života vodi ga kroz najskrivenije dijelove Lisabona, gdje u razgovoru sa osobama povezanim sa de Pradom, Gregorius razmatra filozofska pitanja ko smo i da li uopšte kontroliramo svoj život.

Ova knjiga je svojevrsni vodič kroz preispitivanje duše.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza