Obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja

25.05.2018. 14:38 / Izvor: Akta.ba
Obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja
OTVORI GALERIJU

Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz godine u godinu provodi akcije edukacije najmlađih kako bi se promoviralo poboljšanje oralnog zdravlja

Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz godine u godinu provodi akcije edukacije najmlađih kako bi se promoviralo poboljšanje oralnog zdravlja. Ove godine akcija se provodi u svim predškolskim ustanovama širom Zeničko-dobojskog kantona, a biće obuhvaćeno na hiljade mališana svih dobnih grupa predškolskog odgoja.

Služba za školsku higijenu i Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica obilježavaju Svjetski dan oralnog zdravlja kontinuirano među populacijom predškolske djece, sa ciljem da djeci približe značaj oralnog zdravlja.

Djeci je prezentovan značaj oralne higijene, kao i način pravilnog pranja zuba i održavanja oralne higijene uz korištenje anatomskog modela vilice i zuba, te razgovor s njima. Također, u svakoj grupi se održi i zanimljiva interaktivna radionica sa djecom namijenjena za ovu svrhu.

Glavni partner u provođenju ovih aktivnosti jeste svjetski poznati brend "Curaprox" (Kuraproks), koji je donirao četkice za sve mališane u vrtićima širom ZDK.

Stručnjaci savjetuju - pravilno i temeljito perite zube četkicom i koristite konac za zube, te rastvore za ispiranje usta. Čistite jezik svakodnevno. Redovno mijenjajte četkicu. Hranite se uravnoteženo i izbjegavajte grickalice. Odlazite na redovne kontrolne preglede kod stomatologa. Bolesti usne šupljine utiču na cjelokupno zdravlje, jer zdravi zubi su zdrav život.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza