Objavljena audio snimka razgovora posade Boeinga 777 i kontrole leta

03.05.2014. 10:13 / Izvor: Index.hr
Objavljena audio snimka razgovora posade Boeinga 777 i kontrole leta

Međunarodni nezavisni istraživački tim pokušat će utvrditi zašto je početak potrage za nestalim Boeingom 777 kasnio četiri sata.

Međunarodni nezavisni istraživački tim pokušat će utvrditi zašto je početak potrage za nestalim Boeingom 777 kasnio četiri sata. Na čelu istraživačkog tima u kojem su okupljeni stručnjaci iz cijelog svijeta nalazi se bivši direktor malezijskog Odjela za civilno zrakoplovstvo Datuk Kok Soo Chon.

Vršitelj dužnosti ministra prometa, Datuk Seri Hishammuddin Husein, kazao je na konferenciji za novinare kako je Malezija neke stvari odradila dobro, no neke stvari mogla je napraviti i bolje. Kazao je i kako je u slučaju nestanka zrakoplova Air Francea 447 bilo potrebno 6 do 7 sati da krene potraga i spašavanje.

Ministarstvo prometa objavilo je jučer preliminarno izvješće o letu MH370 u kojem se nalazio i audio zapis razgovora između kokpita i kontrolnog centra zračnog prometa u Kuala Lumpuru. Hishammuddin je kazao kako je Malezija otvorena za prijedloge te da nikada ne bi sakrila informacije koje se odnose na gubitak leta MH370.

Stručnjaci: Moguće je da je snimka dodatno obrađena

Audio snimka razgovora pilota s kontrolnim tornjem naknadno je obrađivana. Tako barem tvrde stručnjaci koji su preslušavali snimku. Zaključili su da snimka ima dva izbora, a jedan od njih mogao bi biti digitalni snimač prislonjen na zvučnik, javlja NBC.

Stručnjak Ed Primeau kazao je kako je čudno kako se na snimci mogu naći najmanje "četiri čista prekida". "To je vrlo čudno", kazao je Primeau koji je do sada analizirao na stotine snimaka. Kazao je da se na određenom djelu snimke može ton promijenjen te da mu se čini da je netko digitalni snimač prislonio na mikrofon.

Primeau je na drugom djelu snimke čuo zvukove poput zatvaranja vrata ormarića i šuškanja papira. Kazao je i kako preduge stanke u komunikaciji također impliciraju obradu snimke.

Stručnjak Kent Gibson također tvrdi da bi sredina snimke mogla biti snimljena s digitalnim snimačem prislonjenim na mikrofon.

"Možete čuti kako netko okreće stranice i disanje osobe, što je neobično", pojasnio je Gibson i dodaje da to "upućuje da su ili malezijske vlasti ili netko drugi obrađivali zapise s nekakvim razlogom". Smatra da je pilot možda kazao nešto što im nije odgovaralo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza