Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Odabrane pobjednice SPARKreatorice lige

14.10.2018. 10:39 / Izvor: Akta.ba

Djevojčice iz osnovne škole koje se bave programiranjem i robotikom? Da, dobro ste pročitali, riječ je o djevojčicama koje sudjeluju u SPARKreatorice ligi cijelu prošlu školsku godinu, a sad je došlo vrijeme za veliko finale.

Kakva je to liga? Radi se o projektu naziva SPARKreatorice koji za cilj ima promoviranje STEM-a (science, technology, engineering and mathematics) među djevojčicama osnovnoškolske dobi. Cijeli projekt je proveden pod organizacijskom palicom Udruge SPARK school uz podršku Američke ambasade u BiH, te tvrtki NSoft i Sportradar.

U projektu je sudjelovalo 200 učenica i 20 nastavnika iz 20 osnovnih škola s područja cijele Bosne i Hercegovine. Predavači iz Udruge su prešli preko 2000 kilometara kako bi donirali 200 mBot edukacijskih robota i prenijeli znanja i vještine iz programiranja i robotike na učenice i nastavnike.

Veliko finale projekta je održano u subotu, 13.10.2018. u prostorijama SPARKa u Mostaru. Nakon inspirativnih govora IT cura Ivane Tipurić (NSoft) i Amre Dautbegović (ITGirls), finale #SPARKreatorice lige je službeno započelo. Natjecalo se 40 djevojčica, no ove tri djevojčice su najbolje riješile svoje zadatke:

1. mjesto i mBlock Ultimate 2.0 osvojila je Petra Miloš (OŠ Kiseljak)

2. mjesto i mBlock Airblock osvojila je Hena Dragović (OŠ Velešićki heroji Sarajevo)

3. mjesto i mBlock Starter Kit osvojila je Džejla Malanović (OŠ Suljo Ćilić Jablanica).

Čestitamo pobjednicama, ali i svim ostalim mladim SPARKreatoricama i njihovim mentorima. SPARK je još jednom bio mjesto okupljanja i razmjene znanja i iskustva te stjecanja brojnih poznanstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza