Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Održana izložba i panel na temu "Vrijedimo li isto?"

11.03.2020. 07:50 / Izvor: Akta.ba

Ne treba da dijelimo prava na muška i ženska, jer sve su to ustvari ljudska prava i treba da vrijedimo isto.

Obzirom da su srednjoškolci i studenti ključna kategorija jer su u razvojnoj dobi kritičkog promišljanja, izložba i diskusija imala je za cilj da im predstavi činjenice koje pokazuju stvarno stanje u društvu i na tržištu rada kada govorimo o neravnopravnosti spolova.

Povodom 8. marta, Dana žena, Internacionalni Burch univerzitet i TPO fondacija organizovali su izložbu na temu "Vrijedimo li isto", te panel diskusiju studenata " Da li muškarci i žene vrijede isto?"

Inspiracija za izložbu su poruke koje se i danas upućuju ženama i sputavaju ih da ostvare svoja prava iako su zakonski ravnopravne sa muškarcima.

Neke od prenesenih poruka koje često možemo čuti: "Da imaš 3 doktorata, opet moraš za sudoper"; "Ne treba njoj imovina, ona će se udat'"; "Garant joj nešto fali čim je ostavio"; "Mora da mu je previše zvocala dok je po zubima dobila"; "Nije problem da žena radi, samo da ja zarađujem više.

Izložbe su do sada bile postavljene u srednjim školama, a po prvi put danas postavljena je u jednoj visokoškolskoj ustanovi, Internacionalnom Burch univiverzitetu.

Obzirom da su srednjoškolci i studenti ključna kategorija, jer su u razvojnoj dobi kritičkog promišljanja, izložba i diskusija je imala za cilj da im predstavi činjenice koje pokazuju stvarno stanje u društvu i na tržištu rada kada govorimo o neravnopravnosti spolova.

Tokom panela studenti su propitivali ravnopravnost kroz historiju, te koliko su biološki i sociološki razlozi doprinijeli  neravnopravnosti. Zatim su postavljali i odgovarali na pitanja kao što su „da li su žene krive, jer se dovoljno ne bore za svoj položaj, „da li su žene ženama vučice”, “ da li su žene te koje prenose standarde i vrijednosti na djecu, te da li ta djeca onda ne postaju osviještena o potrebi ravnopravnosti”…

Zaključak koji su studenti iznijeli je, a ujedno i odgovorili na pitanje „Vrijedimo li isto?“ da: „Ne treba da dijelimo prava na muška i ženska, jer sve su to ustvari ljudska prava i treba da vrijedimo isto“.

Također, za kraju su potcrtali da 8. mart, Dan žena, nije samo borba za žene, nego i muškarce, obzirom da se odnosi na borbu za osnovna ljudska prava, te da bismo sa rodnom ravnopravnošću izgradili kvalitetnije društvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza