Održana izložba i panel na temu "Vrijedimo li isto?"

11.03.2020. 07:50 / Izvor: Akta.ba
Održana izložba i panel na temu 'Vrijedimo li isto?'

Inspiracija za izložbu su poruke koje se i danas upućuju ženama i sputavaju ih da ostvare svoja prava iako su zakonski ravnopravne sa muškarcima.

Ne treba da dijelimo prava na muška i ženska, jer sve su to ustvari ljudska prava i treba da vrijedimo isto.

Obzirom da su srednjoškolci i studenti ključna kategorija jer su u razvojnoj dobi kritičkog promišljanja, izložba i diskusija imala je za cilj da im predstavi činjenice koje pokazuju stvarno stanje u društvu i na tržištu rada kada govorimo o neravnopravnosti spolova.

Povodom 8. marta, Dana žena, Internacionalni Burch univerzitet i TPO fondacija organizovali su izložbu na temu "Vrijedimo li isto", te panel diskusiju studenata " Da li muškarci i žene vrijede isto?"

Inspiracija za izložbu su poruke koje se i danas upućuju ženama i sputavaju ih da ostvare svoja prava iako su zakonski ravnopravne sa muškarcima.

Neke od prenesenih poruka koje često možemo čuti: "Da imaš 3 doktorata, opet moraš za sudoper"; "Ne treba njoj imovina, ona će se udat'"; "Garant joj nešto fali čim je ostavio"; "Mora da mu je previše zvocala dok je po zubima dobila"; "Nije problem da žena radi, samo da ja zarađujem više.

Izložbe su do sada bile postavljene u srednjim školama, a po prvi put danas postavljena je u jednoj visokoškolskoj ustanovi, Internacionalnom Burch univiverzitetu.

Obzirom da su srednjoškolci i studenti ključna kategorija, jer su u razvojnoj dobi kritičkog promišljanja, izložba i diskusija je imala za cilj da im predstavi činjenice koje pokazuju stvarno stanje u društvu i na tržištu rada kada govorimo o neravnopravnosti spolova.

Tokom panela studenti su propitivali ravnopravnost kroz historiju, te koliko su biološki i sociološki razlozi doprinijeli  neravnopravnosti. Zatim su postavljali i odgovarali na pitanja kao što su „da li su žene krive, jer se dovoljno ne bore za svoj položaj, „da li su žene ženama vučice”, “ da li su žene te koje prenose standarde i vrijednosti na djecu, te da li ta djeca onda ne postaju osviještena o potrebi ravnopravnosti”…

Zaključak koji su studenti iznijeli je, a ujedno i odgovorili na pitanje „Vrijedimo li isto?“ da: „Ne treba da dijelimo prava na muška i ženska, jer sve su to ustvari ljudska prava i treba da vrijedimo isto“.

Također, za kraju su potcrtali da 8. mart, Dan žena, nije samo borba za žene, nego i muškarce, obzirom da se odnosi na borbu za osnovna ljudska prava, te da bismo sa rodnom ravnopravnošću izgradili kvalitetnije društvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza