Održana rafting regata i konferencija Inicijative "Čist Vrbas"

10.09.2016. 08:59 / Izvor: Akta.ba
Održana rafting regata i konferencija Inicijative 'Čist Vrbas'

Eko reagata je održana na relaciji uzvodno od Donjeg Vakufa-Kopčića i Torlakovca.

Rafting regatom od Bijelog potoka do Karanovca i prezentacijom Inicijative Čist Vrbas, obilježen je završetak ovogodišnje realizacije aktivnosti i najavljeni planovi za naredni period. Druga polovina avgusta obilježena je aktivnostima koje su timovi posvećeni Inicijativi realizovali. Održana je eko reagata na relaciji uzvodno od Donjeg Vakufa-Kopčića i Torlakovca, organizovan turistički obilazak Šipova a očišćen je dio obale rijeke Plive, na relaciji od Šipova do Jezera.

„Akcija čišćenja koju smo proveli u avgustu je bila pokaznog karaktera i ima  za cilj da locira zagađivače, prezentuje modalitete uređenja životne sredine i da ukaže stanovništvu na značaj uređenog  resursa – naših rijeka. Moram da napomenem da mi nismo komunalna služba, a uređenje i održavanje slivova rijeka bi trebao biti njihov dio posla. Inicijativa Čist Vrbas je nastala iz potrebe da pomognemo, da animiramo, da podstaknemo, i lokalnu zajednicu i lokalno stanovništvo da se ozbiljnije posveti riječnim tokovima u urbanim gradskim jezgrima,”  rekao je Aleksandar Pastir.

Regati i konferenciji u organizaciji rafting kluba Kanjon, prisustvovali su zvaničnici Vlade Republike Srpske, gradonačelnici i načelnici gradova i opština u slivu Vrbasa te predstavnici UNDP-a i Coca-Cole HBC B-H Sarajevo, koji su se, potpisivanjem Povelje za Čist Vrbas, obavezali da svim raspoloživim sredstvima, aktivno i kontinuirano, djeluju na zaštiti prirode, smanjenju zagađenja i unapređenju kvaliteta vode u slivu rijeke Vrbas.

„Zadovoljstvo mi je da vidim da je Inicijativa Čist Vrbas zaživjela i da se razvija. Zajedno sa aktivnostima naših partnera, sve ove akcije na čišćenju i promociji Vrbasa doprinose dugoročnoj zaštiti rijeke Vrbas i unaprijeđenju života stanovnika ovog područja. Zato se od srca zahvaljujem svim organizacijama i pojedincima koji su dali doprinos zaštiti Vrbasa,“ istakla je ministarka za za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju u Vladi Republike Srpske.

„Vrbas je privredni i energetski potencijal za Banjaluke i osnovni izvor snadbijevanja vode za piće. Ono što smo potpisali 2013. godine, trudili smo se da realizujemo i mislim da nismo uradili sve što možemo. Uložili smo 15 miliona KM u 23 km kanalizacione infrastrukture od Karanovca do Rebrovačkog mosta, obje obale smo obezbijedili kanalizacionim sistemom i to je prvi korak koji smo učinili za zaštitu obala Vrbasa,“ naglasio je gradonačlnik Banjaluke, Slobodan Gavranović.

„UNDP-u je najveće zadovoljstvo vidjeti da inicijative koji smo pokrenuli, žive i nakon formalnog završetka projekta, kao što je slučaj eko regate, Čist Vrbas i to je prvenstveno moguće angažmanu i entuzijazmu naših partnera, Rafting kluba Kanjon, privatnom sektoru i društveno odgovornim kompanijama kao što je Coca-Cola i tradicionalno dobroj saradnji sa nadležnim institucijama – ministarstvu,“ rekla je voditeljka projekat u sektoru energije i zaštite životne sredine u regionalnoj kancelariji UNDP-a u Banjaluci, Raduška Cupać.

Zaštita rijeke Vrbas i plansko korištenje njenog turističkog i ekonomskog potencijala su osnovni ciljevi programa koji je prethodio Inicijativi Čist Vrbas čiji je glavni partner u ovoj godini kompanija Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo.

„Drago nam je što na Inicijativi Čist Vrbas imamo priliku da sarađujemo s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, institucijama, opštinama, organizacijama civilnog društva i lokalnim zajednicama. Čist Vrbas jedan je od važnijih projekata za Coca-Colu u Bosni i Hercegovini zato jer  je briga o vodi jedan od prioriteta Coca-Cole u regiji, podjednako kao i na svjetskom nivou. Vjerujemo kako će uspješna provedba Inicijative postati dobar primjer javno privatnog patnerstva na realizaciji značajnih društveno odgovornih projekata i model za očuvanje i jačanje ekonomskog potencijala ostalih slivova u zemlji i regionu. Želja nam je da se u Inicijativu Čist  Vrbas uključi što veći broj patnera, da proširi obim djelovanja i bude primjer održivog upravljanja vodnim resursima,“ rekao je Saša Kukolj, rukovodilac prodaje Coca-Cole HBC B-H za prodajnu regiju Banja Luka.

Povelju za Čist Vrbas potpisali su gradonačelnici i načelnici Banja Luke, Laktaša, Srpca, Kneževa, Kotor-Varoša, Mrkonjić Grada, Šipova, Jezera, Donjeg Vakufa, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna i Jajca, resorna ministarstva oba entiteta, kao i Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu okoline i energetsku učinkovitost RS i donatori projekta – Vlada Japana, kompanija Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih Nacija u BiH (UNDP). 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza