Ogrlice od rimskog stakla starog 2.000 godina izložene u Sarajevu

24.09.2016. 11:08 / Izvor: Fena
Ogrlice od rimskog stakla starog 2.000 godina izložene u Sarajevu

Izložba unikatnih nosivih komada nakita iz kolekcije "Gdje Istok susreće Zapad'' otvorena je sinoć u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti.

Izložba unikatnih nosivih komada nakita iz kolekcije "Gdje Istok susreće Zapad'' otvorena je sinoć u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu, gdje će biti naredna četiri dana.

Prikazana je kolekcija od 50 ogrlica, umjetničke radionice ''Elkana'' iz Hrvatske.

Autorica Jasmina Kos na otvaranju je kazala da su ogrlice napravljene od rimskog stakla koje je staro 2.000 godina, a koje su arheolozi pronašli u proteklih nekoliko godina u mediteranskim zemljama, srebra i dragog kamenja.

"Komade koji su dio ove kolekcije pronašli smo u Izraelu, u Hrvatskoj smo obradili srebro koje je dio ovog nakita, a u Indiji smo birali drago kamenje", istakla je Kos.

Izložba je ranije bila postavljena u Dubrovniku, Varaždinu, Kašteli, Splitu, Poreču i Zagrebu. Nakon Sarajeva u Zagreb će biti održana završna izložba.

Rimsko staklo je drevno staklo proizvedeno u vrijeme Rimskog carstva, prije 2.000 godina. Staklo je u starom Rimu bilo dostupno samo bogatima, sve do prvog stoljeća prije Krista, kad je otkrivena tehnika puhanja stakla.

Tehnološka prekretnica omogućila je masovnu proizvodnju, a vrhunac je zabilježen u doba cara Augusta, kada su staklo koristili svi društveni slojevi u svim prilikama života, od kućanstva do mode.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza