Olimpijci će spavati na krevetima od recikliranog kartona

Pauza / SPORT

Olimpijci će spavati na krevetima od recikliranog kartona

09.01.2020. 15:08 / Izvor: EurActiv.rs

Sportisti koji se na ljeto budu takmičili na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju spavat će na krevetima od recikliranog kartona sa dušecima od polietilena koji će poslije Olimpijade biti ponovo iskorišteni za proizvodnju plastičnih proizvoda.

Za olimpijce će biti potrebno ukupno 18.000 kreveta a za paraolimpijce 8.000.

Kreveti dugi 2,10 metara odgovarat će svim sportistima, osim veoma visokih, a proizvođač je uvjeren da mogu da izdrže težinu od oko 200 kilograma.

Nijedan sportista na prethodnim Igrama u Rio de Žaneiru nije bio toliko težak.

"Ti kreveti mogu da izdrže do 200 kilograma", rekao je generalni menadžer Olimpijskog sela Takaši Kitađima, preneo je AP.

"Izdržljiviji su od drvenih kreveta", rekao je on i dodao da se računalo i na proslave u sobama nakon osvajanja zlatne medalje.

"Naravno i drveni i kartonski krevet mogu da se slome ako skačeš po njemu", kazao je menadžer.

Organizatori su 9. januara u Tokiju prikazali krevete za takmičare i još neke dijelove namještaja za sobe u Olimpijskom selu.

Izradnja nekih dijelova Olimpijskog sela, poput glavne trpezarije, inače još traje ali će sve biti gotovo u junu.

Poslije Olimpijade apartmani će biti prodati ili iznajmljeni. Početna cijena biće oko 54 miliona jena (oko pola miliona dolara) i porast će tri ili četiri puta, očekuje se.

Kompanije iz sektora nekretnina navode da će apartmani-stanovi za prodaju u Olimpijskom selu biti nešto veći od prosječnih u Tokiju od 60-70 kvadratnih metara.

U međuvremenu organizatori ulažu napore da smanje ukupnu emisiju ugljenika od Olimpijade, rekao je istraživač zaštite životne sredine Đunići Fuđino, prenosi britanski Gardijan.

Sve medalje biće napravljene od metala iz reciklirane potrošačke elektronike, uključujući oko 6,2 miliona starih mobilnih telefona.

Olimpijska baklja napravljena je od alumunijumskog otpada, a pobjednička postolja od recikliranog kućnog i morskog plastičnog otpada.

Struja za Olimpijadu proizvodit će se iz obnovljivih izvora.

Olimpijske igre biće otvorene 24. jula, a Paraolimpijske 25. avgusta.

Foto: Beta/AP

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Pauza