Pauza / KULTURA I FILM

Online izdanje trećeg AJB DOC Film Festivala od 11. do 15. septembra

26.08.2020. 13:22 / Izvor: Akta.ba

Ovogodišnje izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će održano u prilagođenom formatu od 11. do 15. septembra. Odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentaraca bit će dostupna putem digitalne platforme na oficijelnoj festivalskoj web-stranici ajbdoc.ba.

Kako su organizatori saopćili, svi dokumentarni filmovi na ovoj platformi moći će se pogledati bez registracije i besplatno.

U skladu s mjerama i preporukama tijela nadležnih za javno zdravstvo i društveno odgovornim pristupom Al Jazeere Balkans kao medijske-kuće donesena je takva odluka, pa će kompletan program Festivala, razgovori s autorima i trening za mlade autore biti održani virtuelno.

Tema vodilja Trećeg AJB DOC Film Festivala je 'Voyage' (Putovanje), predstavljena je vizuelno, ali se i prožima ovogodišnjim pričama dokumentarnih filmova, i stvarnošću kojom su ljudi okruženi, onemogućeni fizički putovati i ograničeni postavljenim granicama, a istovremeno udubljeni svako u svoje lično putovanje u potrazi za smislom i snagom.

Tom temom se neposredno progovara o iskustvu putovanja u dobu kontrole i pravila koja ne vrijede jednako za sve.

"Nekada izbrisane granice ponovno su podignute i ojačane te predstavljaju privid sigurnosti i zaštite, ali i njihova krhkost i besmislenost u dobu pandemije nikada nije bila očitija, jer za virus granice ne vrijede. Stvarni motiv za granice se krije u strahu od nepoznatog onih koji ih postavljaju. Asocijativno predstavljamo putovanje koje počinje u našim glavama, ono na koje nas vodi svaki film, a u dokumentarnom je taj put satkan od najrazličitijih ljudskih iskustava i životnih priča", navodi se u saopćenju. 

Program tri festivalske selekcije pod pokroviteljstvom BH Telecoma bit će objavljen uskoro, saopćili su organizatori Trećeg AJB DOC Film Festivala. 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza