Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Opasna strana USB-a

02.08.2014. 11:16 / Izvor: Dnevnik.hr

Hakeri mogu instalirati maligne softvere na jeftine kompjuterske čipove pomoću kojih kontroliraju funkcije USB uređaja koji nemaju ugrađenu zaštitu. "Ne možete reći odakle je virus došao. To je skoro poput magičnog trika", govori Karsten Nohl, znanstvenik iz berlinskog SR laboratorija.

Istraživanja pokazuju kako se uništavaju sitne elektroničke komponente koje su nevidljive prosječnom korisniku računala, piše MSN.

Takve napade pokušali su simulirati u laboratoriju. Ispisivali su maligne kodove na kontrolne čipove USB-a koji se koriste među pametnim telefonima. Nakon što su USB prikopčan za pametni telefon umetnuli u računalo, maligni softver mogao je nadzirati komunikaciju, uništavati podatke i mogli su upravljati tipkama.

"Računala ne mogu detektirati taj maligni softver jer su anti-virusni programi dizajnirani tako da skeniraju softvere koji se nalaze samo na memoriji, a ne 'i mikorčipove koji kontrolira funkcije drugih uređaja", tvrdi Nohl.

Nohl govori kako ne bi bio iznenađen da agencije poput NSA koriste ovakve tehnike hakiranja.

Što se sve može učiniti s ovom novom tehnikom hakiranja - Nohl kaže kako je samo nebo granica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza