Opasna vožnja: Trećina u auto sjeda u štiklama i japankama

14.05.2014. 13:56 / Izvor: 24sata
Opasna vožnja: Trećina u auto sjeda u štiklama i japankama

​Visoke potpetice i japanke, ali i vožnja s jednom rukom na volanu i ubrzavanje na žuto svjetlo česte su greške koje uzrokuju nesreće, a skloniji su im mlađi vozači.

Na tisuće vozača svakodnevno riskira svoj i tuđi život neopreznom vožnjom, ali ne zbog brzine i alkohola, već neprimjerene obuće, pokazalo je istraživanje tvrtke Shell.  Prema njemu, mlađi vozači su najčešće nesvjesni svih faktora koji utječu na vožnju, dok žene griješe s vožnjom u visokim potpeticama, piše Daily Mail.

U ljetno doba, jednak problem zadaje i vožnja u japankama koja je zabranjena, zbog rizika zaglavljene japanke ispod papučica.

Osim loše obuće, vožnju ugrožava i neoprezno ponašanje. Tako čak dvije trećine mladih vozača priznaju da često voze s jednom ili niti jednom rukom na volanu, dok to isto radi manje od 30 posto vozača starijih od 50 godina. Mlađi će dvostruko češće ubrzavati prije semafora kako bi "ulovili" žuto svjetlo.

"Stariji vozači troše manje goriva, odgovorniji su i oprezniji te njihova vožnja prolazi "glatko", za razliku od one neoprezne mlađih vozača koji više koče i ubrzavaju", kaže Peter Rodger  s britanskog Instituta naprednih vozača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza