Pauza / ŽIVOT I ZDRAVLJE

Općina Novi Grad i ove godine sufinansira troškove vantjelesne oplodnje

29.05.2020. 16:28 / Izvor: Akta.ba

U saopćenju za javnost pozivaju parove s područja općine Novi Grad Sarajevo ( koji su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici a zainteresovani su za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje) da podnesu zahtjev putem protokola Općine Novi Grad Sarajevo.

Poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na tu vrstu podrške, bit će otvoren od 1. do 30. juna. 

Zainteresirani, uz zahtjev, trebaju dostaviti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju, kao i ostalu dokumentaciju navedenu u zahtjevu.

Mogu se prijaviti buduće majke starosti do 42 godine. Jedan od uslova je da je jedan od supružnika, najmanje tri godine, stanovnik općine Novi Grad.

Projekt se realizira putem općinske Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo.

Pravo na sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje ostvarilo je dosad 136 bračnih parova.

"Prve godine iz budžet Općine osigurano je 50.000 KM. Međutim kako se pokazao veći interes bračnih parova za tu vrstu pomoći, prošle i ove godine osigurano je po 100.000 KM", saopćeno je iz Općine.

Sufinansiranjem troškova postupka vantjelesne oplodnje Općina Novi Grad nastoji bračnim parovima olakšati da postanu roditelji.

Cilj je da izdvojena sredstva podjednako budu podijeljena onima kojima je ta vrsta pomoći potrebna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza