Optimalan unos joda od osobite je važnosti za zdravlje

25.07.2018. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Optimalan unos joda od osobite je važnosti za zdravlje

Nedovoljan unos joda uzrokuje brojne razvojne i funkcionalne poremećaje koji se nazivaju poremećaji uzrokovani nedostatkom joda

Optimalan unos joda od osobite je važnosti za zdravlje, a nedovoljan unos joda uzrokuje brojne razvojne i funkcionalne poremećaje koji se nazivaju poremećaji uzrokovani nedostatkom joda (eng. Iodine deficiency disorders - IDD).

Jodiranje kuhinjske soli i soli koja se koristi u prehrambenoj industriji te proizvodnji hrane za životinje najbolja je preventivna mjera sprječavanja poremećaja uzrokovanih nedostatkom joda na razini određene populacije ili države.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, Zakladi za djecu Ujedinjenih naroda (UNICEF) i Međunarodnom odboru za kontrolu bolesti povezanih s manjkom joda (ICCIDD) preporučen dnevni unos joda je 150 μg (za trudnice i dojilje 220- 290 μg). Jod se u najvećoj mjeri unosi sa soli iz kruha i tjestenine, zatim direktnim dosoljavanjem i konzumiranjem industrijskih gotovih proizvoda.

Podsjećamo, kuhinjska varena jodirana so je jedan od rijetkih autohtonih bosanskohercegovačkih proizvoda sa višestoljetnom tradicijom i zavidnim nivoom kvaliteta. Dugi niz godina ostvaruje stabilno visoko tržišno učešće na prostoru BiH, međutim i na tržištu većeg broja zemalja Europe. Visok kvalitet i besprijekorna hemijska čistoća Tuzlanskoj soli omogućava lidersku poziciju na tržištu regiona, pa i šire, bez obzira o kojoj se grupi potreba radi, pa stoga opravdava epitet "Jedna i jedina". Količina joda se automatizovanim procesom, podešavajuće i stručno dozira prema zahtjevima i važećim zakonima zemlje uvoznice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza