Ordinacija Bičakčić Sarajevo: Šta su zubni implatanti?

20.12.2013. 13:27 / Izvor: eKapija.ba

Zubni implantati su najbolja opcija nadomještanja gubitka zuba u modernoj stomatologiji. Sastoje se od titanskog dijela koji se ugrađuje direktno u kost kako bi nadomjestio korijen zuba.

Šta su zubni implantati?

Zubni implantati su najbolja opcija nadomještanja gubitka zuba u modernoj stomatologiji. Sastoje se od titanskog dijela koji se ugrađuje direktno u kost kako bi nadomjestio korijen zuba. Taj će dio nakon sraštanja sa okolnim koštanim tkivom (“oseointegracija”) poslužiti kao potpora novom zubu, koji će biti napravljen od dentalnog materijala koji najbolje odgovara estetici, poziciji i funkciji zuba.

Ko je kandidat za ugradnju zubnih impIantata?

Gubitak prirodnih zuba kod pacijenata može izazvati nesigurnost da razgovaraju sa drugim ljudima ili da se smiju. Osim toga, nepravilan zagriz uzrokovan gubitkom zuba može imati negativne efekte na prehrambene navike, što u nekim slučajevima dovesti do sekundarnih zdravstvenih problema kao što je neuhranjenost, gorušica, gastritis...

Svako kome nedostaju prirodni zubi i kome je narušena prirodna mogućnost žvakanja, estetski izgled ili smanjena mogućnost govora, kandidat je za ugrađivanje zubnih impIantata.

Važno je da imate dovoljno koštanoga tkiva za ugradnju implantata, da je kost zadovoljavajuće čvrstoće te da nemate zdravstvenih problema (nekontrolirani dijabetes, hemoterapija nakon tumora i slično) koji mogu ugroziti proces zaraštavanja implantata i kosti.

Zubni impIantati mogu biti rješenje i kod pacijenata kojima je otežano ili onemogućeno nošenje zubne proteze.

Koje su prednosti impIantata?

Očuvanje prirodnih zuba

Ugradnjom implantata ne morate žrtvovati susjedne zube, koji bi se inače morali izbrusiti kod ugradnje mosta. Susjedni zubi oko ugrađenog implantata ostaju netaknuti što predstavlja najveću uslugu koju možete učiniti za zdravlje svojih zuba.

Estetika

Izgled finalnog protetskog rada uveliko ovisi o znanju i sposobnosti stomatologa, te kvaliteti suradnje sa zubnim tehničarem. Implantati urađeni po savremenim estetskim principima izgledaju kao prirodni zubi koji su iznikli iz desni. Implantati se mogu koristiti radi nadoknade jednog, više zuba ili cijelog zubnog luka, mogu biti nosači mosta ili proteze, pa čak i uporište za ortodontsko pomijeranje zuba.

Manji gubitak koštanog tkiva

Usljed gubitka prirodnog zuba, kost oko zubnog korijena polako počinje nestajati, što čak može izmijeniti oblik Vaše čeljusti. Zubni impIantat ugrađen na tom području stimulira rast kosti, i time spriječava gubitak koštane strukture.

Poboljšana funkcionalnost

Po završetku procesa sraštanja implantata sa kosti, oni funkcioniraju jednako kao Vaši prirodni zubi – s impIantatima možete jesti bilo koju hranu i smijati se sa samopouzdanjem, za razliku od nekih drugih nadomjestaka s kojima se kod žvakanja čvrste hrane može javiti iritacija ili upala desni.

Komfor

Jedino pravilno ugrađeni implantati mogu osigurati funkciju govora i žvakanja kao što je bila prije gubitka zuba. Zubne proteze neminovno čine da se pacijenti osećaju i izgledaju starije, smanjuju svakodnevni užitak nesmetane ishrane i oduzimaju samopouzdanje.

Pouzdanost i dugotrajnost

Istraživanja pokazuju da uspiješnost implantata i 10 godina nakon ugradnje iznosi 95%, dok se 30% prirodnih zuba koji su izbrušeni i ugrađeni u most, u periodu od 7 do 10 godina izgubi.

Koji je postupak ugradnje zubnih implantata?

Prije same ugradnje impIantata, potrebno je provjeriti zdravlje Vaših zuba i desni. Ukoliko postoji naznaka bolesti desni ili kvarenja zuba, potrebno ih je izliječiti.

Za planiranje postupka ugradnje implantata pristupa se detaljnom RTG dijagnostičkom pregledu u kojem se vrši procjena kvalitete kosti i svih anatomskih struktura o kojima je potrebno voditi računa prilikom same ugradnje implantata.

Slijedi razgovor u kojem ćemo Vas detaljno upoznati sa svim planom terapije i daljom procedurom.

Faze ugradnje implantata

  • Zubni impIantat se ugrađuje u kost rutinskim hirurškim postupkom. Sam postupak kratko traje i gotovo je u potpunosti bezbolan, budući da se izvodi pod lokalnom anestezijom.
  • Nakon ugradnje implantata slijedi period oporavka tijekom kojeg implantat srasta s košću („oseointegracija“), što obično traje od 2 do 6 mjeseci.
  • Nakon što je završio period oporavka na impIantat se postavlja nadogradnja, koja služi kao podrška za kasniji zubni nadomjestak.
  • Mjesec do dva kasnije, nakon jačanja zubnog mesa, na impIantat se postavlja konačni nadomjestak zuba.

Svim potencijalnim pacijentima, Ordinacija Bičakčić nudi besplatan pregled i konzultacije uz bezbolnu terapiju pri zahvatu.

Misija Ordinacije Bičakčić nije popravljati zube, nego vratiti osmijeh na Vaše lice. Stoga budite slobodni i kontaktirajte Ordinaciju Bičakčić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza