Osnivač Dropboxa: Rad 40 sati sedmično je stvar prošlosti

30.09.2021. 08:45 / Izvor: CNN
Osnivač Dropboxa: Rad 40 sati sedmično je stvar prošlosti

On tvrdi da će firme time postati snažnije jer će integrisati talentirane ljude.

Prema riječima suosnivača Dropboxa Drewa Houstona, 2020. godina je bila prekretnica po pitanju načina na koji se gleda na posao u mnogim sektorima, te da je rad od 40 sati sedmicno, recidiv industrijske ere i kao takav stvar prošlosti.

"To znači da će uposlenici biti oslobođeni mukotrpnih vožnji ka radnom mjestu i inat će više kontrole nad svojim vremenom. Radno mjesto će za mnoge biti tamo gdje se posao zadesi dok će radna sedmica počinjati i završavati onda kada to najviše odgovara uposlenicima“, kaže Drew Houston u izjavi za CNN.

S druge strane on tvrdi da će firme time postati snažnije jer će integrisati talentirane ljude koji ne dolaze nužno iz urbanih zona u svoja odjeljenja.

"To će također zahtijevati promjenu društvene klime i načina razmišljanja kod poslodavca i uposlenika. Firme će se morati početi oslanjati na menadžere koji će znati naći prave načine kako da njihovi timovi budu uspješni. Također će morati imati više povjerenja u svoje uposlenike da će uraditi svoj dio posla bez stalnog nadgledanja. Na taj način će ljudi morati preuzeti više odgovornosti za svoj posao,“ kaze izvršni direktor firme za pohranu podataka.

Novi pristup kancelarijskom prostoru

Govoreći o svojoj firmi, Dropboxu, Houston kaže da su oni odlučili da ponovo razmisle o tome kako radna sedmica treba da izgleda, koja je svrha kancelarija te na koji način se može koristiti tehnologija kako bi im pomogla u radu.

S tim u vezi, Dropbox je postala primarno virtuelna firma u kojoj je rad na daljinu osnovni oblik rada njihovih uposlenika. To ne znači da su se odrekli direktnog kontakta i viđanja u firmi, već da su osmislili novi pristup kancelarijskom prostoru koji je sada postao zajednički prostor za saradnju uposlenika a u kojima se okupljaju kada imaju važne sastanke, događaje, treninge i slično.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza