Otkad nisu besplatne plastične vrećice manje se koriste

16.08.2013. 10:56 / Izvor: Fena
Otkad nisu besplatne plastične vrećice manje se koriste

U trgovinama u BiH otkad je počela naplata plastičnih vrećica evidentno je da ih kupci manje koriste, a u prodavnicama u kojima se još dobijaju besplatno navike kupaca nisu se promijenile.

U trgovinama u BiH otkad je počela naplata plastičnih vrećica evidentno je da ih kupci manje koriste, a u prodavnicama u kojima se još  dobijaju besplatno  navike kupaca nisu se promijenile, potvrđeno je Feni u tržnim centrima.

U trgovinama Mercatora plastične vrećice se naplaćuju od 17. juna.

U Mercatoru kažu da "njihovi pokazatelji upućuju na podatak da je potrošnja plastičnih vrećica smanjena u odnosu na period kada su plastične vrećice bile besplatne".

I u trgovinama Bingo potvrđeno je Feni kako se mjesečno, otkad se naplaćuju,  mnogo manje koriste plastične vrećice. Cijena vrećice u svim Bingovim objektima je 0,05 KM.

"S obzirom na to da naplaćujemo plastične vrećice već nekoliko mjeseci, primijetili smo da se potrošnja vrećica u svim našim objektima znatno smanjila. Kupci više puta koriste vrećicu, ali mnogi su počeli koristiti i platnene cekere, što nas, kao društveno odgovornu kompaniju veoma raduje, jer je ideja o naplati pvc vrećica i nastala zbog očuvanja ekologije", rečeno je Feni u Bingu.

Dodaju da je "sve više kupaca koji dolaze na kase s cekerima i više puta korištenim pvc vrećicama".

Plastične vrećice se naplaćuju i u svim trgovinama Tuš u BiH, ali je evidentno da njihova popularnost u odnosu na vrećice za trajnu upotrebu opada, kazali su Feni u Tušu.

Naglašavaju da kontinuirano razvijaju svoje poslovanje u duhu očuvanja okoliša za buduće generacije te da su se u strategiji društvene odgovornosti vezali ka optimizaciji transportnih puteva i smanjenju količine otpada transportne ambalaže i upotrebe plastičnih vrećica.

Uz besplatne plastične vrećice na svim blagajnama u ponudi Konzuma se već duži period nalaze i različite vrste vrećica od ekološki prihvatljivih materijala za višekratno korištenje.

"Navike naših kupaca umnogome se razlikuju. Dok određeni broj kupaca i dalje radije uzima besplatne vrećice na blagajnama, bilježimo i značajan trend rasta broja ekološki osviještenih kupaca, koji iz ponude radije biraju neku od vrećica s višekratnom namjenom", kazali su Feni u Konzumu.

Interex još ne naplaćuje plastične vrećice, te kako navode iz ovog tržnog centra, nisu primijetili nikakve promjene navika kod kupaca u smislu upotrebe plastičnih vrećica, u odnosu na upotrebu platnenih cekera.

U Interexu kažu da  još u ponudi imaju platnene cekere po povoljnim cijenama, ali s obzirom na to da su plastične vrećice besplatne taj omjer je teško odrediti i nije realan.

U trgovinama Hoše komerca se također ne naplaćuju plastične vrećice, te tako kažu kupci još nisu promijenili svoje navike, odnosno još koriste više plastične kese nego vlastite cekere.

Prodaja plastičnih vrećica u dm drogerie markt d.o.o. je počela u aprilu 2012. godine po cijeni od 0,10 KM.

U 2012. je u poređenju s 2011. godinom potražnja za plastičnim vrećicama smanjena za 74 posto. A prema podacima za juli 2013. godine 12 posto kupaca je kupilo plastičnu vrećicu po cijeni od 0,10 KM, tj. 12 posto dm kupaca kupuje plastične vrećice. Za 50 posto je povećana potrošnja malih besplatnih dm vrećica ako se posmatra  period sedam mjeseci 2012. i 2013. godine, kazali su Feni u dm-u.

U cm poslovnicama vrećice se ne naplaćuju,  ima ih više vrsta među kojima su i papirne.

"Također, kupcima poklanjamo i cm platnene cekere, koje rado koriste prilikom odlaska u kupovine", kazali su u cm-u.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza