Otkrili lijek koji zavarava HIV i onemogućava mu djelovanje

21.02.2015. 10:45 / Izvor: 24sata
Otkrili lijek koji zavarava HIV i onemogućava mu djelovanje

Lijek poznat pod nazivom eCD4-lg sadrži dva lažna receptora koji oponašaju receptore na koje se vezuje virus HIV-a dok napada stanice imunološkog sustava.

Čini se da je napokon stvoren lijek protiv HIV-a i to toliko jak da bi mogao funkcionirati kao cjepivo. Majmuni na kojim na kojima je testiran nisu se mogli zaraziti opakim virusom, a znanstvenici pretpostavljaju da bi lijek mogao biti djelotvoran i na ljudima. Potencijalno cjepivo bazirano je na proteinima vrlo učinkovitima u blokiranju djelovanja HIV-a.

"Na dobrom smo putu otkrića djelotvornog cjepiva za zaštitu protiv HIV-a 1", rekao je voditelj studije Michael Farzan, profesor s Scripps Research instituta na Floridi.

Lijek poznat pod nazivom eCD4-lg sadrži dva lažna receptora koji oponašaju receptore na koje se vezuje virus HIV-a kada napada stanice imunološkog sustava. Lažni receptori varaju HIV i tjeraju ga da brzo počne proces vezivanja na njih. S obzirom da takav proces virus može započeti samo jednom, ovaj lijek mu onemogućuje da napadne prave imunološke stanice.

Laički rečeno, to je kao da ste lopova namamili u sobu, zaključali vrata i bacili ključ.

"Lijek pruža vrlo jako zaštitu, a testiranja na ljudima mogla bi početi vrlo brzo", rekao je Farzan.

Foto: Profimedia

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza