Otkrili prvi planet velik poput Zemlje u zoni idealnoj za život

26.03.2014. 13:33 / Izvor: 24sata
Otkrili prvi planet velik poput Zemlje u zoni idealnoj za život

Planet je malo veći od Zemlje, nalazi se unutar zone u kojoj može biti tekuće vode. Otkrio ga je Thomas Barclay, no više će o otkriću biti poznato krajem ovog tjedna.

Znanstvenik NASA-e navodno je otkrio prvi planet koji je velik poput Zemlje, a nalazi se u zoni pogodnoj za život. Otkriće se pripisuje Thomasu Barclayju iz istraživačkog centra Ames, no detalji će biti objavljeni tek kasnije ovaj tjedan.

Podatke je prikupio teleskop Kepler kojem su nedavno pripisali otkriće čak 715 novih planeta, a vjerojatno će se to povećati za još nekoliko tisuća.

Još se ne zna puno toga o novom planetu, a kako prenosi Discovery, planet je u sustavu od pet planeta, promjer mu je 1,1 puta veći od Zemlje te orbitira oko M1 zvijezde, koja je tamnija od našeg Sunca. Nalazi se unutar nastanjive zone, gdje bi na površini moglo biti i tekuće vode.

Potraga za planetima trenutno se oslanja na opažanje prolaska planeta ispred njihove zvijezde, no nova letjelica u budućnosti bi mogla fotografirati planete oko zvijezda u našem susjedstvu. Izgleda poput divovskog suncokreta u svemiru i zove se Starshade. Na njenom razvoju radi NASA, a radi se o teleskopu sa sjenilom. Jednom kada se lansira sjenilo bi se odvojilo od rakete i teleskopa te bi se moglo postaviti na željenu poziciju kako bi se rastvorilo i blokiralo svjetlost zvijezda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza