Otkriven golemi 2.000 godina star geoglif mačke urezan u pustinjski kamen

21.10.2020. 13:25 / Izvor: HINA
Otkriven golemi 2.000 godina star geoglif mačke urezan u pustinjski kamen

Kada se izgradi, vidikovac će posjetiteljima omogućiti pogled na ostale geoglife Nazce.

Golemi geoglif mačke koja se odmara otkriven je u peruanskoj pustinji Nazci. Naskanske linije, kulturna baština pod zaštitom UNESCO-a, poznate i kao geoglifi, veliki su crteži urezani u kameni teren pustinje, a nastali su prije 2.000 godina.

Znanstvenici vjeruju da je figura mačke, kao i u slučaju ostalih crteža životinja u pustinji, nastala stvaranjem udubljenja na kamenom terenu pustinje, piše BBC.

Tisuće urezanih linija, raznolikih geometrijskih oblika i velikih biomorfnih likova u obliku majmuna, kolibrića, kondora, guštera, pauka, ljame...,impozantna su i sasvim nerazjašnjena tajna daleke prošlosti. Moguće ih je vidjeti jedino iz zraka ili s povišene točke.

Novootkriveni crtež mačke ostao je nezamijećen sve donedavno kada su stručnjaci stvarali planove za izgradnju novog puta koji vodi do vidikovca.

Kada se izgradi, vidikovac će posjetiteljima omogućiti pogled na ostale geoglife Nazce.

"Figura je bila jedva vidljiva i samo što nije nestala, jer se nalazi na prilično strmoj padini koja je sklona prirodnoji eroziji", stoji u priopćenju peruanskog ministarstva kulture te se dodaje da je geoglif, dugačak oko 37 metara, očišćen tijekom prošlog tjedna.

Johny Isla, glavni peruanski arheolog za linije u Nazci, novinskoj agenciji Efe je kazao da je mačka nastala prije kulture naroda Nazca, koji je stvorio većinu figura od 200. do 700. godine nove ere.

Kaže da zapravo potječe iz kasne ere kulture Paracasa, koja je trajala od oko 600. godine prije Krista do 200. godine nove ere u dolinama Chincha, Pisco i Ica, južno od Lime.

"Do tog smo saznanja došli uspoređujući ikonografije. Primjerice, tekstil iz Paracasa prikazuje ptice, mačke i ljude koji se mogu jednostavno usporediti s ovim geoglifima", rekao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza