Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Otkriven novi lijek koji ubija samo ćelije raka

23.03.2014. 15:23 / Izvor: Blic

Skeniranjem više od 1.000 različitih tipova molekula naučnici su uspjeli da identifikuju komponentu koja doslovno “diže u vazduh”, odnosno praktično izaziva "eksploziju" ćelija najagresivnijeg raka mozga - glioblastoma multiforme (GBM).

Studija koja je jučer objavljena u časopisu “Sel” bazirana je na testriranju miševa, tako da će biti potrebno još mnogo eksperimenata prije nego što bude započeto testiranje na ljudima, prenosi Blic.

Ukoliko se pokaže kao uspešan ovaj pristup bi, međutim, mogao da predstavlja osnovu za jedan sasvim nov način lječenja raka.

Zasad samo pet odsto pacijenata sa GBM uspjeva da preživi duže od pet godina, a prosječno očekivano vrijeme preživljavanja je 15 mjeseci. Čak i uz primenu agresivnih terapija, ovaj vid raka je praktično neizlječiv, te stoga otkrivanje slabosti njegovih ćelija predstavlja suštinski važan korak u razvoju nove i efikasne terapije ljekovima.

Komponenta koja je privukla pažnju naučnika nazvana je “Vakinol-1” i svakako ubija ćelije raka, i to na način kakav dosad nije zabilježen. Ovi molekuli, naime, isključuju sposobnost ćelije da kontroliše šta ulazi i izlazi kroz njene ćelijske zidove, tako da se ovakve ćelije na kraju bukvalno raspadaju-rasprkavaju, a ono što je značajno jeste da okolno, zdravo tkivo pritom ostaje potpuno neoštećeno.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza