Otkrivena supernamirnica koja čuva naše srce i veoma je ukusna

31.08.2018. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Otkrivena supernamirnica koja čuva naše srce i veoma je ukusna

Lukuma, slatka voćka sa područja Anda, ima izuzetne zdravstvene koristi po ljudsko zdravlje.

 

Lukuma, slatka voćka sa područja Anda, ima izuzetne zdravstvene koristi po ljudsko zdravlje zbog čega je postala jedna od najpopularnijih namirnica među ljubiteljima zdrave ishrane.

Lukuma, egzotično voće koje raste u dolinama Perua od davnina je pomagalo u liječenju mnogih bolesti, a poznato je da ga je u svojoj ishrani koristili pleme Inka.

Zbog visokog sadržaja vitamina i minerala lukuma je postala jedna od trenutno najpopularnijih supernamirnica. Iako je riječ o voćki, lukuma se uglavnom koristi u vidu praškaste supstance a možete je naći u bolje snabdjevenim radnjama zdrave hrane širom svijeta.

Šta je lukuma? 

U svom prirodnom obliku lukuma veoma liči na avokado ili mango sa zelenom korom. Kada se izreže i razdvoje dijelovi voćke, pronaći ćete zlatno-žutu smjesu koja ima divan ukus, poput kremaste karamele. Tekstura nije mekana i sočna, već suha, zbog čega je Peruanci dodaju u smuti napitke, sladolede i druge slatkiše, prenosi Superžena.

Koliko je zdrava? 

Egzotična voćka datira od davnina, a pleme Inka je ovo žuto voće uvrstilo kao jedan od glavnih dijelova svoje ishrane. Često za lukumu možete čuti da je bila "zlato Inka", a u to vrijeme smatrana je voćem koje povećava plodnost. Kao što se očekuje, ova voćka je bogata vitaminima i mineralima, tačnije beta karotenom, željezom, cinkom, B3 vitaminom, kalcijumom i proteinima. Također se smatra anti-age hranom, kao i voćem koje čuva naše srce. Lakuma se obično koristi u vidu praha, a rjeđe se konzumira svježa upravo jer je teže naći.

Kako Peruanci jedu lukumu? 

Mnogi sladoledi u Peruu sadrže lukumu. Savršeno se slaže sa čokoladom, a može se dodavati i u smutije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza