Pauza / INOVACIJE I TEHNOLOGIJE

Otkriveni nepoznati stambeni objekti butmirske kulture

Do sada potpuno nepoznati stambeni objekti butmirske kulture otkriveni su tokom istraživanja na lokalitetu Butmir kod Sarajeva.

19.10.2017. 09:20 / Izvor: Fena

Do sada potpuno nepoznati stambeni objekti butmirske kulture otkriveni su tokom istraživanja na lokalitetu Butmir kod Sarajeva.

Kako je za Fenu izjavio šef Katedre za arheologiju i Instituta za arheologiju  Filozofskog fakulteta u Sarajevu doc. dr. Adnan Kaljanac, prospekciju na lokalitetu Butmira započeo je u prošli petak Institut za arheologiju u saradnji sa Institutom za arheologiju sa Slobodnog univerziteta u Berlinu, Akademijom nauka BiH i Centrom za balkanološka istraživanja.

"Ove godine smo istraživenje započeli prema Termalnoj rivijeri Ilidža i do danas smo postigli značajne rezultate. Otkrili smo antičke, rimske nalaze, zemunice i poluzemunice željeznog doba i na kraju, nakon toliko vremena od kako je Butmir otkriven, otkriveni su potpuno nepoznati do sada stambeni objekti butmirske kulture", kazao je dr. Kaljanac.

Naglašava da je nakon više od stotinu godina ovo jedinstvena prilika da se utvrdi da butmirska kultura još uvijek postoji na ovom lokalitetu, a ovim procesom je utvrđeno ono što se desilo prilikom urbanizacije.

Kaže da je za sada utvrđeno da je veći dio lokaliteta devastiran brojnim radovima tokom vremena, ali da ima osnove za arheološki potencijal. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza