Otkriveno mjesto gdje je Van Gogh naslikao posljednje remek-djelo

29.07.2020. 13:35 / Izvor: HINA
Otkriveno mjesto gdje je Van Gogh naslikao posljednje remek-djelo

Mjesto je sada označeno kao posebna turistička atrakcija.

Naučnici su otkrili mjesto na kojem je holandski slikar Vincent van Gogh naslikao svoje posljednje remek-djelo, objavio je njegov muzej u Amsterdamu.

Slikar je stajao na brijegu prekrivenom drvećem i korijenjem u sjevernome francuskom gradu Auvers-sur-Oiseu dok je slikao svoje posljednje platno nazvano "Korijenje stabala", objavio je muzej. 

Mjesto je sada označeno kao posebna turistička atrakcija. 

Tačnu lokaciju otkrio je Wouter van der Veer, direktor Van Goghova instituta, kad je nabasao na razglednicu koja prikazuje čvornato korijenje nevjerojatne sličnosti onome na slici. Naučnici u amsterdamskom muzeju usporedili su ta dva motiva. 

"Proučavanjem Van Goghovih radnih navika i usporednim proučavanjem slike, razglednice i postojećeg stanja na brežuljku, stručnjaci su zaključili kako je vrlo vjerojatno da je otkrivena točna lokacija", objavio je muzej u saopćenju. 

Van Gogh je često slikao svoje okruženje, a lokacija je blizu Auberge Ravouxa, gdje je slikar proveo posljednja dva mjeseca života. 

Stručnjaci su na temelju igre svjetla na slici zaključili da se Van Gogh kista primio kasno poslijepodne. Isti dan počinio je samoubistvo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza